شهرستان تیران و کرون با پهنه ایی در حدود 2300 کیلومتر مربع و با فاصله ی 45 کیلومتر از اصفهان در مغرب این استان واقع شده است. این شهرستان با مساحت ۸/۱۷۶۸ کیلومتر مربع بین ۵۰ درجه و ۳۳ دقیقه تا ۵۱ درجه و ۱۴ دقیقه طول شرقی و ۳۳ درجه و ۱ دقیقه تا ۳۳ درجه و ۴ دقیقه عرض شمالی با شهرستان های اصفهان ، فریدن ، شاهین شهر و میمه ، نجف آباد ، چادگان و استان چهارمحال و بختیاری هم مرز است. تنها رودخانه این منطقه رودخانه مرغاب است که از کوه های مرتفع دالانکوه سرچشمه گرفته و پس از طی مسافتی در حدود 100 کیلومتر به زاینده رود می ریزد و بر پوشش گیاهی این شهرستان که بیشتر گون ، کنگر ، موسیر ، لاله های واژگون و غیره تأثیرگذارده است. این شهرستان دارای ۴۴ روستای بالای ۲۰ خانوار جمعیت و تعداد ۱۹ روستای زیر ۲۰ خانوار جمعیت و مزارع مسکونی و ۳ شهر به نامهای تیران، عسگران و رضوانشهر میباشد. جمعیت این شهرستان بر اساس سرشماری سال 1395بالغ بر 71575 نفر می باشد.
شهرستان تیران و کرون یکی از کهن ترین شهرستانهای استان محسوب می شود و قدمتی حدود 6 هزار سال دارد که دوره های مختلف باستانی و تاریخی سکونتگاه بشر بوده است که دلیل این امر وجود سنگ نگاره های 6000 ساله در اطراف شهرستان تیران و کرون می باشد.
در ترکیب واژه تیران دو جزء دیده می شود: نخست «تیر» که نام ستاره ی تیر است که در نزد ایرانیان باستان مقدس بوده و « ان » که همان پسوند کثرت و نسبت است و محلی را می نمایاند که به تیر منسوب باشد. این شهر زادگاه عالمان بزرگ و دانشمندان بسیاری است که نامشان در کتب تاریخی از جمله الانساب یاد شده و مراکز مهم آموزشی از قبیل دانشگاه آزاد، پیام نور و علمی کاربردی در آن دایر است. کرون نیز از دو قسمت « کر» به معنای توانا و « ون » به معنی مانند و شبیه می باشد.
نام این شهرستان و نیز نامهای دیگر این منطقه بهترین سند قدمت و دیرینگی زیاد آن می باشد. شهرستان تیران و کرون در گذشته به عنوان یکی از مناطق ییلاقی مورد توجه رجال و دولت مردان در دوره های تاریخی مختلف بوده است. مسعود میرزا ظل السطان پسر ارشد ناصرالدین شاه که بیش از سی سال حاکم بلا منازع اصفهان بوده و ارگ حکومتی او به نام قمیشلو در شمال تیران قرار دارد. وی در کتاب تاریخ مسعودی به تفضیل از شکارگاه های تیران و کرون یاد کرده و آب و هوای آن را توصیف نموده است. او در منطقه ی قمیشلوی واقع در 6 کیلومتری شمال شهر تیران ارگی و باغی با شکوه به مساحت تقریبی دوازده هزار متر مربع جهت تفریح و شکار احداث کرده است. شهر تیران به لحاظ وجود تعداد زیادی در های سنگی منحصر به فرد به نام شهر درهای سنگی معروف شده است.
بازگشت به صفحه قبل