بیمارستان خورشید
مجتمع آموزشی درمانی، پژوهشی خورشید ، بیمارستانی است با قدمت بیش از 80 سال و از نظر جغرافیایی نزدیک به چندین مرکز گردشگری و توریستی شهر اصفهان قرار دارد. بیمارستان خورشید در سال ۱۲۹۲ تأسیس و در سال ۱۳۰۰ به بهرهبرداری رسید. این بیمارستان به همت فردی خیر به نام نورالله آقا نجفی ایجاد و با هدایا و موقوفات در سالهای بعد توسعه یافته است. پس از ملحق شدن آن به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تحت نظارت، حمایت و سرپرستی آن قرار گرفت. مساحت اين مركز در آن زمان در حدود ۱۲۰۰۰متر مربع با زير بناي ۹۶۰۰ متر مربع بوده است.
بیمارستان در ابتدا ساختمانی خشت و گلی و شامل یک حیاط کوچک و یک حیاط بزرگ تر بود که به یکدیگر راه داشت. این دو خانه ظاهراً اندرونی و بیرونی مرحوم حاج آقا نورالله مجتهد معروف بود که در اختیار شهرداری اصفهان قرار گرفته و آن را به شفاخانه تبدیل کرده و بر سر درب ورودی آن یک قطعه کاشی قرار داشت با جملهی «شفاخانه بلدیه». حیاط کوچک نزدیک به خیابان استانداری فعلی بود وحیاط بزرگ در غرب حیاط کوچک قرار داشت و درب ورودی بیمارستان در ضلع غربی این حیاط در کوچه ی مقابل دبیرستان ادب باز میشد. حیاط کوچک در دو سوی شمال و جنوب اتاقهایی یک دری یا سه دری داشت که کف این اتاقها نزدیک به 50 سانتی متر از کف حیاط بالاتر بود. کف اتاقها و حیاط از آجرهای مربع قدیم فرش شده بود و درب اتاقها از نوع دولنگه با چفت وریزه و شاید بدون لولا بود که روی پاشنه میچرخید. چوب این دربها هم به علت مرور زمان کهنه و فرسوده و ترک خورده و درزدار شده بود، به گونهای که جلوگیری از سرما و گرما به آنها تا حدی مشکل بود. برای گرمایش و مقابله با سرما هرچند بخاریهای نفتی جای بخاریهای چوبی را گرفته بود ولی جای دود بخاریهای چوبی را بوی نفت اشغال میکرد. اما برای مقابله با گرما وسیله ای مناسب وجود نداشت و به تازگی پنکههای برقی معمول شده بود که در بعضی اتاقها فاقد آن بودند.
در آن زمان، بیمارستان خورشید امکانات و تجهیزات مناسبی نداشت: تختخوابها همه چوبی و فرسوده، پتوها مندرس و ملافهها چرکین بود رختشویخانهای هم در کار نبود اعتباری هم ظاهراً برای به روز رسانی عرضه نمیشد. در خرداد 1342 به همت دکتر ادیب و دکتر ابوتراب نفیسی برای بیمارستان پتو، تخت و دیگر تجهیزات و اقلام دارویی تهیه گردید. در طول سالهای 1342 تا 1346 اقداماتی عمرانی، تأسیساتی و تجهیزاتی انجام میگیرد:
- ساختمان نیمه تمام بخش شمالی بیمارستان خورشید تکمیل شد و دو بخش جدید در آنها مستقر شد که یکی از آنها بخش جراحی بود و قسمتی که امروز به ccu و ضمایم آن تبدیل شده اطاق عمل جراحی و ملحقات آن را تشکیل میداد.
- در بخش جنوبی بیمارستان خورشید یک بخش جدید از محل یک میلیون تومان هدیهی شرکت نفت ساخته شد که دارای نمای آجر قرمز است و هم اکنون مورد بهره گیری است.
- تجهیزات رادیولوژی در بخش زیرزمین ساختمان شمالی مستقر شد که شامل مدرن ترین دستگاههای رادیولوژی بود.
- آزمایشگاه بیمارستان تجهیز شد. تجهیزات آشپزخانه و رختشویخانه هم برای بیمارستان تدارک شد.
- داروهای مورد مصرف بخشها و درمانگاههای ساختمان شمالی نیز که جدیداً تکمیل و تجهیز شده بود به میزان مورد نیاز بیماران بستری و سرپائی مستمراً عرضه و یکجا تهیه میشد.
پیشتر قرار بود این ییمارستان بعنوان مرکز قلب اصفهان در نظر گرفته شود ولی در حال حاضر با داشتن بخشهای داخلی، قلب، ارولوژی، نورولوژی، نفرولوژی و مسمومین خدمترسانی میکند. در سال ۱۳۶۱ دبيرخانه دانشگاه به بيمارستان كودكان به نام حضرت علي اصغر(ع) اختصاص يافت كه پس از مدت شش ماه به بيمارستان خورشيد افزوده شد و با تعدادي از بخشهاي بيمارستان خورشيد نظير دياليز، پوست، اعصاب، جانبازان و بيماران شيميايي مشغول فعاليت و بهره برداري گرديد. در سال ۱۳۷۹ نام بيمارستان خورشيد به بيمارستان نور تغيير يافت و در سال ۱۳۹۶ با اضافه شدن ساختمان المهدی(عج)، نام مرکز به مجتمع آموزشی درمانی، پژوهشی خورشید تغییر یافت و به عنوان یک بيمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشكي اصفهان در حال فعالیت است.