گروه تغذیه در پی جدا شدن انستیتو تحقیقات تغذیه اصفهان از انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی ایران وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران و وابستگی آن به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و به دنبال انتقال گروه تغذیه از دانشکده داروسازی به دانشکده بهداشت از سال ۱۳۶۶ شروع به فعالیت نموده است.
اولین دوره دانشجویان رشته تغذیه در مقطع کارشناسی از بهمن ۱۳۶۷ شروع به تحصیل نموده اند. این گروه تاکنون با انجام تحقیقات و تألیفات متعددی با هدف بهینه نمودن سطح تغذیه در جامعه باعث رشد و ارتقاء فرهنگ تغذیه شده است.
هدف و اصول
هدف از تأسيس دانشکده "تغذيه و علوم غذايي" در دانشگاه علوم پزشکي اصفهان عبارتست از:
• تربيت نيروي انساني دانا، کارآمد و متعهد به ارزشهاي اسلامي و اصول علمي و فني با انگيزه مردمي در سطوح كارشناسي، کارشناسي ارشد و دکتراي تخصصي براي ارتقاي سلامت جامعه و گسترش دانش و توليد علم
• کوشش در اعتلاء و گسترش دانش و فرهنگ غذا و تغذيه از طريق فراهم ساختن شرايط براي بالا بردن کارآيي و خلاقيت و افزودن بر توان پژوهشي
• پاسداري از فرهنگ اصيل تغذيهاي کشور و ميراثهاي معنوي آن و ايجاد شرايط مناسب براي بهبود و شناساندن آن به نسل جوان
• كوشش در جهت ايجاد بستر مناسب براي گسترش و ترفيع علوم و صنايع غذايي و كنترل كيفيت و بهداشت مواد غذايي از توليد تا مصرف
• فراهم نمودن زمينه همكاريهاي علمي با افراد و مراکز علمي، سازمانهاي دولتي و غير دولتي داخلي و بينالمللي براساس ضوابط دانشگاه
• تربيت نيروهاي كارآمد و آشنا با ايمني و بهداشت مواد غذايي جهت كنترل بيماريهاي ناشي از غذا و در نتيجه ارتقا سطح بهداشتي و كيفي مواد غذايي در جامعه
• ترويج فرهنگ تغذيه سالم و اصلاح الگوي غذايي موجود با توجه به شرايط بومي، ديني و ايراني
براي دستيابي به اهداف دانشکده تغذيه و علوم غذايي رعايت اصول زير ضروري است:
۱- تقدم تزکيه بر تعليم
۲- هماهنگ بودن مباحث نظري و کارهاي عملي
۳- تطبيق محتواي برنامههاي آموزشي و پژوهشي با فرهنگ ديني، نيازها و شرايط اکولوژيک (بومشناسي)، اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي ... کشور
۴- بهره گيري از استادان متعهد، متبحر و دانا به منظور بررسي، مطالعه، ارزيابي و ارائه راهحلهاي مناسب براي برطرف ساختن مسايل و مشکلات تغذيه اي و علوم و صنايع غذايي كشور
۵- ارتقاء وضع تغذيه و گسترش دانش تغذيه و علوم و صنايع غذايي
۶- پذیرش دانشجو در مقاطع،کارشناسی، کارشناسي ارشد و دکتراي تخصصي از بين داوطلبان با توجه به شرايط ويژه هر رشته و نيازهاي کشور
۷- تنظيم برنامه راهبردي براي هر يك از رشتههاي موجود و ارزشيابي روند برنامه طي بازه زماني مشخص
8- تعاملات بين بخشي (صنايع غذايي، معاونت بهاشتي، معاونت دارو و غذا و ...) و درون بخشي
گروههای دانشکده
• گروه تغذیه بالینی
گروه تغذیه بالینی (Department of Clinical Nutrition)
تعريف (Definition)
تغذیه بالینی شاخهای از علم تغذیه است که به ارتباط بین تغذیه و بیماریها میپردازد، در این گرایش از علم تغذیه، نیاز به مواد غذایی تغییرات و تنظیم آن برای بیماران از اهمیت خاصی برخوردار است، این رشته میتواند نقش کارآمد در پیشگیری و درمان بیماریها مخصوصا بیماریهای مزمن داشته باشد.
چشم انداز
تبديل شدن به یکی از معتبرترين گروههای تغذيه باليني و رژيم درماني در ايران در زمينه تربيت متخصصان برجسته و پژوهشهاي بنيادي و كاربردي در حوزههاي تخصصي تغذيه باليني و رژيم درماني و همچنين ايجاد سيستم رژيم درماني تخصصي در بيمارستانها
رسالت
- آموزش دانشجويان در مقاطع مختلف رشته تغذيه به ويژه گرايش تغذيه باليني و رژيم درماني در مقاطع مختلف به نحوي كه داراي دانش نظري و مهارت عملي كافي در ارائه خدمات رژيم درماني، آموزشي و پژوهشي باشند.
- فعال کردن سیستم رژیم درمانی تخصصی در بیمارستانها
- طراحی و اجرای پژوهشهای مرتبط با حوزه تغذیه بالینی و انتشار نتایج حاصله در مجلات معتبر
- تهیه طرح درس برای تمام دروس مربوطه در مقاطع مختلف جهت آموزش مؤثر
- آموزش و راهنمایی دانشجویان جهت انجام پایاننامههای کارشناسی ارشد و دکتری
- برگزاری کارگاههای آموزشی برای دانشجویان و فارغالتحصیلان جهت به روز شدن اطلاعات ایشان
- بسترسازی، برنامهریزی، حمایت، هدایت و ارائه آموزشهای مستمر در سطوح مختلف افراد جامعه
- نهادینه کردن ارائه خدمات به ویژه در امر سلامت (بهداشت و پیشگیری) بر مبنای تغذیه صحیح در شبکهها و مراکز بهداشتی درمانی
- ارائه اطلاعات صحیح و مستدل مبتنی بر شواهد در حیطه علوم تغذیه
گروه تغذیه جامعه
گروه تغذيه جامعه (Department of Community Nutrition)
تعريف (Definition)
تغذيه جامعه شاخهاي از علم تغذيه است كه طیف وسيعي از موضوعات مربوط به غذا، تغذيه و جامعه را در بر میگیرد. در این علم به نیازها و وضعیت تغذیه افراد، خانوادهها و گروههاي خاص سنی، جنسی و شغلی عموما در غالب جمعیتها توجه ویژهای میشود. این علم به دسترسی عموم مردم به غذای کافی (Food Security) نیز نگاه ویژهای دارد.
چشمانداز (Vision)
۱- ارتقا و گسترش مهارتهای دانشآموختگان رشته تغذیه در زمینه خدماترسانی به گروههای مختلف جمعیتی. ۲- گسترش فرهنگ صحیح تغذیه در استان اصفهان با برگزاری جلسات مرتب آموزشی تغذیه.
۳- ارائه نتایج پژوهشهای مربوط به تغذیه جامعه به نهادهای مرتبط.
رسالت گروه (Mission)
۱- تربیت نیروی متخصص در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در گرایشهای مختلف رشته تغذیه
۲- طراحی و اجرای پژوهشهای مرتبط با حوزه تغذیه جامعه و انتشار نتایج حاصله در مجلات معتبر
۳- تأليف و ترجمه كتب علمي با محوریت تغذيه جامعه جهت افزايش دسترسي دانشجويان و دانشپژوهان به علم روز
۴- تهيه طرح درس (Course Plan) براي تمام دروس مربوطه در مقاطع مختلف جهت آموزش مؤثر
۵- بررسي طرحهاي تحقيقي و پيشنهاد به شوراي آموزشي-پژوهشي دانشكده
۶- آموزش و راهنمايي دانشجويان جهت انجام پاياننامههاي كارشناسي ارشد و دكتري
۷- برگزاري کارگاههاي آموزشي براي دانشجويان و فارغالتحصیلان جهت به روز شدن اطلاعات ایشان
• گروه علوم و صنایع غذایی
تعریف : علوم و صنایع غذایی – کنترل کیفی شامل مجموعهای از علوم مرتبط با ارزیابی کیفیت میکروبی، شیمیایی و فیزیکی غذا و مدیریت ایمنی غذاست خصوصاً کیفیت بهداشتی غذا و روشهای مدیریت بهداشت از مزرعه تا مصرف کننده در این شاخه از صنایع غذایی مورد توجه هستند. گروه علوم و صنایع غذایی از اردیبهشت ماه سال 1390 در دانشکده تغذیه و علوم غذایی تأسیس شد.
در حال حاضر گروه علوم و صنایع غذایی متولی برگزاری رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی در مقطع کارشناسی ارشد در دانشکده تغذیه و علوم غذایی است. شناسایی و روشهای ارزیابی مخاطرات غذایی در جامعه با تأکید بر الگوی مصرف مواد غذایی در جامعه ایرانی مهمترین مباحث مورد بررسی در این رشته تحصیلی است.
چشم انداز :
تربیت دانش آموختگانی که با دانش جدید ایمنی و بهداشت مواد غذایی آشنا باشند.
انجام پژوهشهای کاربردی و مورد نیاز صنایع غذایی جهت رفع مشکلات این صنایع
اخذ مجوز پذیرش دانشجو مقطع دکتری در رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی
رسالت گروه
• آموزش و تربیت نیروی متخصص در سطوح کارشناسی ارشد و دکترا در رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی
• راهنمایی دانشجویان جهت اخذ پایاننامه و طرحهای تحقیقاتی
• مدیریت ایمنی غذا از تولید تا مصرف جهت جلوگیری از خطرات احتمالی بر سلامت
• اجرای طرحهای تحقیقاتی کاربردی در حوزه صنایع غذایی و ایمنی غذا
• برگزاری کارگاههای آموزشی در ارتباط با ایمنی مواد غذایی جهت عموم مردم
آزمایشگاهها :
آزمایشگاههای این دانشکده شامل سه بخش آنالیز میکروبی، آنالیز شیمیایی و آنالیز مولکولار است که آموزش و تحقیقات مرتبط با تحصیلات تکمیلی دانشجویان در این آزمایشگاهها انجام میشود. ضمناً آزمایشگاه مجاز و همکار غذا دارو در این دانشکده تأسیس گردیده که نمونههای مواد غذایی از کارخانجات صنایع غذایی سطح استان اصفهان به این آزمایشگاه ارجاع داده میشوند.
مرکز تحقیقات امنیت غذایی
معرفی مرکز
دو دهه گذشته اعضای دانشکده تغذیه در زمینه پیشگیری و درمان چاقی، غنیسازی نان با آهن، شناسایی و درمان کمبود ید در گروههای آسیبپذیر استان اصفهان حضور فعال داشتهاند. مرکز تحقیقات امنیت غذایی به منظور ارتقای پژوهش در زمینههای مختلف پایه و کاربردی علم تغذیه از هر دو بعد کیفی و کمی و با هدف بهبود سطح سلامتی جامعه در تاریخ ۳۰/۴/۸۸ راهاندازی و با پیگیریهای مستمر سرانجام در دویست و دومین جلسه شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی در تاریخ ۶/۲/۸۹ با تأسیس آن موافقت اصولی به عمل آمد.
این مرکز در اولین سال کار خود توانست ۴۶/۶۵۸ امتیاز کسب کند که در مقایسه با دیگر مراکز تحقیقاتی با فعالیت کمتر از یک سال (مصوب ۱۳۸۹) و همچنین در مقایسه با مراکز تحقیقاتی با فعالیت کمتر از سه سال (مصوب ۱۳۸۷ به بعد) موفق به کسب بیشترین امتیاز شد. نهایتاً در دویست و بیست و چهارمین جلسه شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی در تاریخ ۲۳/۲/۹۲ با تأسیس این مرکز به مدت ۵ سال موافقت قطعی آمد.
این مرکز در سالهای۹۰،۹۱ و۹۲ موفق به کسب رتبه اول کشوری در بین مراكزتحقيقات با۱تا۳سال (بيومديكال) و در سال ۱۳۹۳ موفق به کسب رتبه اول در بین مراكزتحقيقات با بیش از۳سال (بيومديكال) در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گردید.
براساس نتایج ارزشیابی وزارت متبوع از مراکز تحقیقاتی علوم پزشکی کشور در سال ۱۳۹۴، مرکز تحقیقات امنیت غذایی رتبه ۵ کشور و رتبه اول دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در بین مراكز تحقيقات با بیش از۳سال (بيومديكال) را کسب نمود.
مرکز در طی سالهای۱۳۹۰،۱۳۹۱ و۱۳۹۲ موفق به کسب رتبه اول کشوری در بین مراكزتحقيقاتی با۱تا۳سال سابقه (بيومديكال) گردید. در طی سالهای ۱۳۹۳ تا کنون این مرکز رتبه اول در بین مراكز تحقيقات با بیش از۳سال سابقه (بيومديكال) در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان را کسب نمود.
در دویست و هفتاد و پنجمین جلسه شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی در تاریخ ۱۲/۸/۹۸ با تکدید مجوز این مرکز به مدت ۵ سال دیگر موافقت قطعی به عمل آمد.
تعریف:
امنیت غذایی به صورت این جمله تعریف شده که «همه ی مردم در همه ی زمانها، از لحاظ فیزیکی و اقتصادی به مواد غذایی کافی، سالم، و مغذی دسترسی داشته باشند تا نیازهای تغذیهای آنها تأمین شود و برای یک زندگی سالم و فعال بتوانند اولویت غذایی داشته باشند».
رسالت :
مرکز تحقیقات امنیت غذایی با هدف افزایش دانش و توانمندی جامعه علمی و عمومی در زمینه پژوهشهای تغذیهای پایه و کاربردی، ارتقای سطح کمی و کیفی فعالیتهای علمی- پژوهشی پژوهشگران، تعیین اولویتهای پژوهشی بومی مبتنی بر نیاز جامعه و انجام پژوهشهای تغذیهای در راستای پیشگیری و درمان بیماریها و در نهایت بهبود سطح سلامتی جامعه تأسیس شده است
چشم انداز:
انجام طرحهای پژوهشی با کیفیت بالا در موضوعات کم نظیر و دارای الویت استانی و در عین حال کاربردی در کشور و حفظ جایگاه اول در بین مراکز تحقیقاتی هم تراز در داخل استان و ارتقای جایگاه پژوهشی خود در سطح کشور
ارزشها :
• سلامت به عنوان حق اساسي همه مردم است.
• احترام به اساتید، دانشجویان و مشارکتکنندگان در برنامههای مرکز در اولویت اول قرار دارد.
• حفظ کرامت انسانی و شئونات دانشگاهی همواره در سرلوحه ارزشهای مرکز است.
• دسترسي عادلانه و آسان اقشار مختلف جامعه به خدمات سلامت و تغذیه سالم فراهم گردد.
• مسؤولیتپذیری، تعهدکاری، ایجاد روحیه مثبت و انگیزه در بین همکاران، دانشجویان و کارکنان دانشگاهی و مشارکتکنندگان از جایگاه ویژهای برخوردار است.
• رعایت اصول اخلاق علمی و حرفهای در برنامههای مرکز همواره مورد تأکید قرار میگیرد.
• بر فعالیت گروهی و کار علمی- پژوهشی تیمی تأکید میشود.
• به کاربردی بودن نتایج تحقیقات در راستای ارتقای سلامت جامعه توجه ویژهای میشود.
کتابخانه
در سال 1366 پس از این که گروه تغذیه از دانشکده داروسازی به دانشکده بهداشت منتقل شد، کتابخانه دانشکده تغذیه و علوم غذایی به صورت مشترک با دانشکده بهداشت ادامه فعالیت داد. در سال 1389 مستقل شد. به دلیل نیاز به فضای بزرگتر جهت ارائه خدمات به دانش پژوهان مجددا در سال 1398 در محل کتابخانه دانشکده بهداشت مستقر شد. در حال حاضر این کتابخانه از مجموع 1276 جلد کتاب، 205 جلد کتاب لاتین و 890 جلد کتاب فارسی برخوردار است. مساحت این کتابخانه بالغ بر 600 متر مربع و شامل بخشهای امانت، نشریات، اطلاع رسانی و سالن مطالعه است.