یکی از اولین پروژههای در دستور کار دانشگاه پروژه اعتباربخشی مؤسسهای است که یکی از راهکارهای اساسی و مؤثر در تضمین کیفیت در حوزه آموزش عالی است. داستان تولد این پروژه به سال 1379 یا 80 بر میگردد. به پیشنهاد آقای دکتر علیرضا یوسفی، برای استقرار نظام اعتباربخشی به مفهومسازی و تدوین استاندارد ، تدوین نظام و چارچوبدار کردن خیلی از صحبتهای پراکنده در خصوص کیفیت سیستم آموزش عالی نیاز بود. این پیشنهاد به حوزه معاونت آموزشی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ارائه و درخواست شد این مسؤولیت به تیم مطالعاتی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان محول شود تا ظرف مدت معینی انجام گردد.
در ابتدا با این پروژه موافقت شد و تدوین آن بیش از دو سال به طول انجامید که حاصل دو پایاننامه کارشناسی ارشد و بخش زیادی از آن هم در جلسات خود تیم پروژه مورد بررسی قرار گرفت که به صورت جلسات کاری طولانی و دعوت از مسؤولان و صاحبنظران حوزههای مختلف برای تدوین استانداردها شکل گرفت. سرانجام با مشارکت حدود 800 نفر از صاحبنظران، نظر آنها در قالب یک پرسشنامه جمعبندی و پیشنویس آن تهیه گردید. گزارشی که سال 82 آماده و ارائه شد، پیشنهاد یک نظام اعتباربخشی در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی همراه با بسیاری از استانداردها و شاخصها بود. بعد از ارائه گزارش نهایی، مشکلاتی پیش آمد که پروژه به نوعی در وزارت بهداشت بلوکه شد و با توجه به مشکلات پیش آمده، اولویت به بحث ارزیابی درونی داده شد.
مجدداً در سال 83 به نوعی مصوبهای جهت تشکیل کمیسون ملی اعتباربخشی تصویب شد. بعد از آن در زمان مسؤولیت خانم دکتر وحید دستجردی برای تعدادی از افراد از جمله خانم دکتر طاهره چنگیز به عنوان اعضای کمیسون اعتباربخشی احکامی صادر شد ولی هرگز جلسهای برای این کمیسیون تشکیل نشد. به نوعی مستندات تهیه شده کماکان به صورت معلق باقی ماند. سرانجام در فروردین 1394 اولین جلسه به منظور تعیین محورهای بحث طرح تحول آموزش و اعلام نظر در مورد اولویتها تشکیل شد. یکی از اولویتها بحث ارزشیابی بود که علوم پزشکی اصفهان بسته آماده شده خود را ارائه و برای روزآمدسازی و پیاده کردن مستندات اعلام آمادگی کرد. بدین ترتیب بحث اعتباربخشی مؤسسات به عنوان یکی از بستههای تحول آموزش پذیرفته و با توجه به سیاست تقسیم مأموریتها بین دانشگاهها و مناطق آموزشی، مسؤولیت پیگیری اعتباربخشی مؤسسات آموزشی به عنوان ماموریت ویژه به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان محول و قرار شد به نمایندگی از وزارت بهداشت پیگیری آن را عهدهدار شود.
در راستای اجرای این ماموریت، تیمی تشکیل و در بازنگری و آموزش دانشگاه، آموزش ارزیابان درونی، آموزش ارزیابان بیرونی، آموزش تیمهایی که بایستی قضاوتها را فرموله میکرد، اقداماتی انجام گرفت که به عنوان یکی از پروژههای موفق در جشنواره مطهری هم معرفی شد و هیچگونه بازخورد منفی از هیچ دانشگاهی اعلام نگردید، اگر چه انتقاداتی برای اجرای بهتر مطرح گردید. به هرحال پروژه اعتباربخشی مؤسسهای به نام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به عنوان دانشگاه پیشگام و مجری به نیابت از وزارت بهداشت ثبت شده که از افتخارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان محسوب میشود.
منابع:
- مصاحبه خانم دکتر طاهره چنگیز، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، بهمن ماه 1399.
- گروه تدوین تاریخ دانشگاه، بهمن ماه 1339.