رفتن به محتوای اصلی
x

اصفهان از دیرباز مهد فرهیختگان و علمایی بوده که دغدغه خدمت‌رسانی به مردمی را داشته که با فرهنگ دین و آموزه‌های آسلام آشنا بوده‌اند. لذا از مهم‌ترین وظایف دینی و شرعی در خصوص مباحث اجتماعی رفع مشکلات مردم و برنامه‌ریزی برای رفاه حال مردم و هزینه در این راه بوده است. سابقه حضور خیرین در توسعه زیر ساخت‌ها و کمک به مردم بی‌بضاعت برای دریافت خدمات درمان و سلامت سابقه‌ای به خدمت شروع این خدمات در جامعه دارد و خیرین اصفهانی‌ها در همه ابعاد کار کرده‌اند خصوصاً در زمینه وقف برای مصارف درمان و سلامت.

برای نمونه به استناد یک وقف ‌نامه به قدمت هشتاد سال، فرد خیری به نام ﺣﺎج مهدی ﺑﻨﺎن الشریعه، ﺳﻪ داﻧﮓ از ﺷﺶ داﻧﮓ ﻗﺮﻳﻪ ورﻧﺎﺗﺨﻮر ﺑﺎ ﺣﻖ شرب ﺗﺎﺑﻌﻪ از رودﺧﺎﻧﻪ زاﻳﻨﺪه‌رود و ﺗﻤﺎمی ﺷﺶ داﻧﮓ ﻗﻠﻌﻪ اﺧﺘﺼﺎﺻﻰ آن در دھﺴﺘﺎن آﺷﯿﺎن ﻟﻨﺠﺎن را وقف بیمارستان مسیحی اصفهان ﻣﻌﺮوف ﺑﻪ ﻣﺮﻳﺾ ﺧﺎﻧﻪ ﻣﺮﺳﻠﯿﻦ، عیسی ابن مریم (ع) فعلی، می‌کند تا عواید آن جهت "ﻣﺤﺘﺎجﺗﺮﻳﻦ ﻣﺮدم ﺑﯿﻤﺎرى ﻛﻪ ﺑﺮاى ﻣﻌﺎﻟﺠﻪ ﺑﯿﻤﺎرى ﺧﻮد در ﺑﯿﻤﺎرﺳﺘﺎن ﻣﺴﯿﺤﻰ اصفهان واقع در کوی شمس‌آباد بستری می‌گردند و مدیر ﻣﺴؤول ﺑﯿﻤﺎرﺳﺘﺎن ﻧﺎﻣﺒﺮده، اﺣﺘﯿﺎج و ﺑﯿﻨﻮاﻳﻰ آنها را ﺗﺸﺨﯿﺺ ﻣﻰﻧﻤﺎﻳﺪ"، صرف شود.

وقف نامه

 

در جای جای شهرستان‌ها و روستاهای اصفهان می توان نشانه‌های این گام های خیر را در مراکز بهداشت، درمانگاه‌ها و بیمارستان‌ها چه در ساخت و چه در تهیه تجهیزات آنها مشاهده کرد.  در پی دیدار رؤسای محترم کمیسیون بهداشت و درمان و امور اجتماعی مجلس شورای اسلامی و جمعی از خیرین استان اصفهان با رهبر معظم انقلاب در آبان ماه سال 1385 و توصیه ایشان بر واگذاری امور سلامت مردم به مردم و تشکیل مؤسسات خیریه در حوزه بهداشت و سلامت، این امر با دعوت جمعی از خیرین استان اصفهان جهت تعامل با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شکلی عملی به خود گرفت.  در این راستا، اساسنامه مجمع خیرین سلامت استان اصفهان به عنوان یک سازمان مردم نهاد، تنظیم و جهت اخذ مجوزهای لازم و ثبت در اداره کل ثبت شرکت ها و مؤسسات غیر تجاری به وزارت کشور ارائه گردید .

دکتر کمال حیدری، با کمک خیرین بیرون از دانشگاه با شعار 100=1 و با سرمایه‌گذاری روی علت‌ها با هدف پیشگیری شروع به کار نمود. ابتدا با عدد و رقم و بررسی شاخص ها پیشرفت. این انجمن با حمایت خیرین مدرسه‌ساز، خیرین ایتام با نام مجمع خیرین سلامت (یعنی جمعی از خیرین با نگاه‌های متفاوت) با ساخت و افتتاح مرکز بهداشتی راه‌اندازی شد. مجمع خیرین با تشکیل کمیته های علمی با موضوعات کمیته جوانان، کمیته بیماری‌ها، کمیته آموزشی بعد از سه سال دامنه حضور خیرین در شهرستان‌ها گسترش یافت. در ساختار جدید، الزاما رئیس شبکه عضو اصلی مجمع بود و نشست‌های سه ماه یکبار برای رابطین انجمن‌ها برای تبادل تجربه ها و مشکلات ترتیب داده شد. در حال حاضر حدود 740 درصد از مراکز مجمع در استان بازسازی یا کاملاً ساخته شده است. 470 مرکز  100%  ساخته شده است. 11% با مشارکت دانشگاه و 89% با مشارکت 100% خیرین بوده است. 

مجمع خیرین سلامت اصفهان، isfahan-salamat.ir ، به عنوان یک سازمان مردم نهاد با هدف فراهم آمدن امکان شناسایی و سامان‌دهی خیرین فعال در امر سلامت استان و برنامه‌ریزی برای بهره‌گیری صحیح از کمک‌ها و مشارکت‌های مردمی و هدایت این کمک‌ها به اولویت‌های استان در حوزه سلامت، در تاریخ 1394/06/01 به شماره ۴۴۳۳ به شناسه ملی ۱۴۰۰۵۱۹۶۲۱۲ در اداره کل ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری به ثبت رسید و فعالیت خود را رسماً آغاز نمود.

 

منابع:

- دکتر کمال حیدری، تیر ماه 1400

- گروه تدوین تاریخ دانشگاه