رفتن به محتوای اصلی
x

در سال 1323 آقای دکتر حسن نصیری به عنوان چشم پزشک بیمارستان امین منصوب شدند (ریاست وقت بیمارستان، مرحوم آقای دکتر مرتضی حکمی بود) و از آن زمان به بعد، سرویس چشم پزشکی در بیمارستان امین دایر گردید. در آن هنگام اعمال جراحی چشم، توسط جراحان عمومی در بیمارستان عیسی ابن مریم (ع) انجام می‌گرفت. در ضمن، آقای دکتر غلامحسین محیی در مطب شخصی خود، بیماران چشمی را معالجه می‌نمود. 
در سال 1325 آقای دکتر منوچهر دانشگر به عنوان چشم پزشک به اصفهان آمد، و در آموزشگاه عالی بهداری مشغول فعالیت شد. در سال‌های بعد نیز آقایان: دکتر رضا اعلم و دکتر رسولی به جرگه چشم پزشکان این شهر پیوستند. اولین پیوند قرنیه در سال 1345 توسط آقای دکتر حسن نصیری با موفقیت انجام گردید. 
عمده ‌فعالیت‌های بخش چشم، در بیمارستان فیض انجام می‌گرفت و در بیمارستان کاشانی، درمانگاه، اورژانس و اطاق عمل فعال وجود داشت که علاوه بر اعمال معمول چشم، اعمال شبکیه و پیوند قرنیه نیز انجام می‌دادند و می‌توان گفت یکی از معدود مراکز کشور بود که عمل شبکیه و نیز پیوند قرنیه در آنجا انجام می‌شد. این فعالیت‌ها مرهون زحمات و حمایت‌های آقای دکتر حسن رزمجو است. در آن زمان لنزهای داخل چشمی به دلیل این که هنوز در کشور مرسوم نبود، استفاده نمی‌گردید. در سال 1363 با تشویق یکی از شرکت‌هایی که نمایندگی لنزهای داخل چشمی را داشت، زیر نظر یکی از چشم پزشکان در تهران کار خود را شروع نمود. در سفری که به همین منظور به شهر اصفهان داشت، از آن زمان استفاده از لنزهای داخل چشمی، متداول گردید. به موازات آن، سایر همکاران چشم پزشک در سطح شهر اصفهان نیز استفاده از لنزهای داخل چشمی را شروع نموده که برخی از آنها نیز در این زمینه مهارت بسزایی کسب نمود‌ه‌اند. 
در ابتدا، از لنزهای اتاق قدامی استفاده می‌گردید و به مرور زمان، شیوه عمل خارج کپسول در آمد و لنزهای اتاق خلفی نیز مرسوم گردید. 
در این دوران اکثر اعمال توسط میکروسکوپ و با وسایل نسبتاً پیشرفته انجام می‌گرفت. در حدود سال 1367 این بخش به لیرز آرگون و لیرزیاگ مجهز گردید که این تحولی چشمگیر در چشم ‌پزشکی استان محسوب می‌شد. همزمان، اولترا سوند چشمی و نیز دستگاه فلورینس آنژیوگرافی نیز به تجهیزات بخش اضافه گردید. که در این زمینه استان اصفهان و استان‌های مجاور، از مراجعه بیمار به تهران بی نیاز گردیدند. 
از سال 1368 انجام عمل ویترکتومی با دستگاه پیشرفته آکیوتوم شروع گردید و با بازگشت آقای دکتر قنبری که جهت گذراندن دوره اعمال ویتره وریتن به تهران اعزام شده بودند. فعالیت در این رشته به مرحله تکامل خود رسید و با همت ایشان بخش چشم به موازات تهران و معدود استان‌های دیگر به فعالیت خود در این زمینه ادامه داد و بخش به آندولیرز نیز مجهز گردید. در اواخر سال 1371با بازگشت آقای دکتر سیدمحمد قریشی از خارج، اعمال رفرکیتوسرجوی شروع گردید که تاکنون صدها مورد از اعمال فوق، با موفقیت انجام شده است در ضمن، هم‌زمان عمل جراحی آب مروارید به شیوه اولترا سوند و برش کوچک نیز شروع گردید که لنزهای مدرن مورد استفاده قرار می‌گرفت. به طور هم‌زمان کلینیک آنتریور سگمنت (Anterior Segment) که مجهز به دستگاه‌های پیشرفته توپوگرافی قرنیه، بیومتری و پکی متری بود، ‌راه‌اندازی گردید. 
بیمارستان فارابی در حدود سال 1369 به عنوان یکی از مراکز چشم پزشکی در این زمینه شروع به فعالیت نمود. از آن زمان به بعد، هر ساله به میزان فعالیت آنجا افزوده شده به طوری که امروزه یکی از مراکز مهم چشم  پزشکی استان و کشور است. در سال 1374 با بازگشت آقای دکتر نوری مهدوی از خارج و شروع به کار ایشان در مراکز پزشکی فارابی و فیض، فعالیت سرویس گلوکوم نیز آغاز گردید که بخش چشم در مراکز نامبرده مجهز به دستگاه پیشرفته پریمتری کامپیوتری گردید که این واحد و سایر قسمت‌ها، همچنان در حال گسترش و پیشرفت است. 

منابع:

- راهنمای پزشکی استان اصفهان، به کوشش ملیحه سلیمانیان، مصاحبه دکتر حسن نصیری ، دکتر سیدمحمد قریشی ،انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 1376.
- از مکتب خانه تا دانشگاه، دکترعباس ادیب، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،1393
- دفتر مستند سازی تاریخ توسعه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 1399.