آزمایشگاه و مرکز سیتوژنتیک و مشاور دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، در سال 1364 توسط دکتر سروری استادیار دانشکده پزشکی، تأسیس گردید. به غیر از این مرکز در شهر تهران و اصفهان، در هیچ استان دیگری مرکز سیتوژنتیک و مشاوره ژنتیک وجود ندارد. افراد قبل از ازدواج و پیش از حاملگی، برای مشاوره ژنتیک به این مرکز مراجعه مینمایند. اگر ازدواج یا حاملگی پرخطر بوده و احتمال ابتلا به بیماریهای ژنتیکی فرزند آنها زیاد باشد، به آنان توصیه میشود که از ازدواج یا حاملگی خودداری نمایند و چنانچه ریسک ازدواج و یا حاملگی کم باشد، برای بالا بودن میزان سلامتی جنین و کودک، علاوه بر آزمایشهای قبل از حاملگی، در حدود 40 دستور در مورد مراقبتهای دوران بارداری به مادران و پدران داده میشود تا از بیماریهای تراتوژنتیک (عوامل بیماری را در دوران جنینی و بارداری) پیشگیری شود. در این مرکز علاوه بر انجام مراجعه مشاوره ژنتیک، از کسانی که مبتلا به بیماریهای مادرزادی و ژنتیکی مخصوصاً کورموزومی هستند، آزمایشهای کروموزومی به عمل میآید. بیماران و مراجعه کنندگان اکثراً از طریق پزشکان و متخصصان علوم پزشکی و یا از مرکز بهداشت، بهزیستی، آموزش و پرورش و یا شخصاً مراجعه مینمایند.
مرکز سیتوژنتیک و مشاوره ژنتیک دانشکده پزشکی، از طریق انجام مشاوره ژنتیک و آزمایشات کروموزومی ژنتیکی و تربیت نیروی انسانی برای آگاهی جامعه از علل معلولیتها، به وسیله سخنرانی در مراکز بهداشتی و بهزیستی، آموزش و پرورش و کلاسهای درس و رسانههای گروهی توانسته است از تولد هزاران کودک معلول و بیمار و ناقص جلوگیری به عمل آورده و در سلامتی کودکان استان اصفهان و استانهای اطراف، نقش بسیار مهم و مؤثری داشته باشد. قبل از تأسیس این مرکز، بیماران به تهران و یا به خارج از کشور مراجعت مینمودند و متحمل صرف وقت و هزینههای فراوان آزمایشهای ژنتیکی میشدند.
بیش از 15 مقاله و کتاب در مورد ازدواجهای فامیلی و بیماریهای ژنتیکی کودکان در زمینه علل بیماریهای ژنتیکی و روشهای پیشگیری از آن برای اولین بار در ایران نوشته و چاپ شده است.
منابع:
- راهنمای پزشکی استان اصفهان، به کوشش ملیحه سلیمانیان، مصاحبه دکتر علی اصغر سروری،انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 1376.
- از مکتب خانه تا دانشگاه، دکترعباس ادیب، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،1393
- دفتر مستند سازی تاریخ توسعه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 1399.