در دهه 50 گروه کودکان جزء گروه داخلی تحت سرپرستی دانشمند بینظیر زنده یاد دکتر ابوتراب نفیسی بود. بعد از انقلاب گروه کودکان از گروه داخلی جدا شد و گروهی مستقل را تشکیل داد و دکتر فضلاله سرلتی سرپرست گروه کودکان شد. در آن زمان گروه و بخش های کودکان در بیمارستان امین، خورشید و فیض هرکدام یک بخش داشت. در اواخر دهه 60 که بیمارستان الزهرا افتتاح شد گروه کودکان در آن بیمارستان هم فعال شد و علاوه بر بخش کودکان، بخش نوزادان هم فعال شد. آقای دکتر حقشناس در بنیانگذاری و راهاندازی بخش نوزادان نقش به سزایی داشتند.
به مرور بخش های دیگر در بیمارستان الزهرا اضافه شد، از جمله بخش عفونی به همت دکتر جواد فیض و بخش ریه به همت آقای دکتر خانلرپور و دکتر فقیهینیا و سپس بخش خون و سرطان به همت دکتر محمود بهشتی و به مرور بخش های تخصصی دیگری مثل قلب و گوارش شکل گرفت.
اتفاق خوبی که در اواخر دهه 80 رخ داد، ساختمان نیمه تمامی بود که توسط خیرین اصفهان ساخته و به صورت نیمه کاره رها شده بود و در این زمان به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان سپرده شد و بیمارستان کودکان امام حسین (ع) راه اندازی شد. در این راه دکتر مهرداد معمارزاده در سرانجام بیمارستان نقش به سزایی داشتند. این بیمارستان توسط خیری به نام آقای منصوری که توسعه بیمارستان و ساخت ساختمان جدید را به عهده دارد، کمک شایانی به این بیمارستان داشت. علاوه بر آن بخش خون و سرطان در بیمارستان سیدالشهدا (ع) به همت دکتر محمود بهشتی راه اندازی شد که در حال حاضر به بهترین شکل آموزشی و درمانی در خدمت کودکان است. همچنین در بیمارستان سیدالشهدا بخش تالاسمی و هموفیلی در دهه 70 و 80 به همت دکتر محمود بهشتی و زنده یاد آقای سیچانی سرپرست وقت سازمان انتقال خون راه اندازی شد. زنده یاد دکتر حمید هورفر سالیان دراز سرپرستی این بخش را به عهده داشتند و در خدمت کودکان هموفیلی و تالاسمی بود. زنده یاد خانم دکتر توران محمودیان بخش اعصاب را در بیمارستان الزهرا راه اندازی کردند و دکتر شمس و دکتر صبری به مدت طولانی در مسؤولیت گروه کودکان و یا دانشکده و یا مسؤولیت های دانشگاه در تعالی علمی و پیشرفت های مختلف آموزشی و درمانی و تجهیزات آموزشی درمانی به بیمارستان امام حسین همکاری داشتند. در حال حاضر فعالیت اصلی گروه کودکان و درمان در بیمارستان امام حسین به خوبی مستقر هستند. همچنین بخش های نوزادان بیمارستان امین، دکتر بهشتی و الزهرا نیز فعال است. بخش خون و هموفیلی و تالاسمی در بیمارستان سیدالشهدا فعال است و اساتید برجسته ای در گروه کودکان همچون آقای دکتر محمود اشرفی که بنیان گذار جراحی کودکان در بیمارستان امین، الزهرا و امام حسین فعال بودند. در حال حاضر بخش جراحی گروه کودکان از بخش های نمونه آموزشی و درمانی در سطح کشور است. نام گذاری مکان های علمی به نام اساتید پیشکسوت از جمله: سالن کنفرانس بیمارستان امام حسین بنام آقای دکتر فیض، سالن کتابخانه به نام دکتر محمود بهشتی و سالن به نام دکتر محمود اشرفی از اقدام شایسته آقای دکتر صبری است.
تا سال 1379 گروه اطفال دانشگاه علوم پزشکی اصفهان 18 نفر عضو هیأتعلمی در گروه اطفال داشت که در گروههای تخصصی (گوارش، عفونی، خون و ...) به شکل تجربی فعالیت میکردند. از سال 79 تعداد اعضای هیأتعلمی از 18 نفر به 32 نفر افزایش یافتند. اولین رشتههای فوق تخصصی در گروه اطفال نوزادان، قلب اطفال و غدد اطفال بودند و اولین بخش جنرال اطفال و درمانگاه سرپایی اطفال در بیمارستان امین راهاندازی شد.
بیمارستان چمران نیز در بخش قلب اطفال کاملاً فعال شد و آقای دکتر بیگدلیان و دکتر حسینی در بخش قلب اطفال مستقر هستند. این گروه سالانه دو دستیار فوق تخصصی را جذب میکند. نیاز گروه اطفال در رشتههای فوق تخصصی در بحث Intervention، اکو و الکتروفیزیولوژی است که با تربیت فلوشیپ در این سه رشته دانشگاه علوم پزشکی اصفهان میتواند از دانشگاههای مطرح در سطح کشور و دنیا باشد. در توسعه اخیر بیمارستان چمران نیز خوشبختانه بخش قلب کودکان بازسازی و جابجا شد. در این مرکز آموزشی ICU (با 9 تخت) و NICU (با 7 تخت فقط برای قلب اطفال و 5 تخت پشتیبان) اطفال راه اندازی شد. که میتوان گفت بعد از مرکز طبی کودکان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در خصوص NICU ، منحصر به فرد است.
آمار جراحی قلب بین 400-300 جراحی قلب اطفال در سال است که با بعضی از مراکز بزرگ کشوری برابری دارد. همچنین از شهرهای خوزستان، چهارمحال و بختیاری، یزد و شهرها و استانهای اطراف نیز پذیرش می شود.
منابع:
- مصاحبه دکتر محمود بهشتی (متخصص اطفال)، تیر ماه 1400
- - از مکتب خانه تا دانشگاه، دکترعباس ادیب، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،1393
- دفتر مستند سازی تاریخ توسعه دانشگاه