نظام آموزشی کشور همواره در تولید، توسعه و نشر علم و فناوری نقش داشته است. تربیت دانشجو در سطح بین المللی علاوه بر ارتقای کیفیت آموزش عالی می تواند بهترین برونداد از مجموعه توانمندیها و ارزشهای علمی و فرهنگی نظام باشد. شاید برای همین مهم برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی تاکید شایان ذکری بر بین المللی سازی آموزش علوم پزشکی داشته است. بنابر تاکید اسناد بالادستی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اگر چه به عنوان یکی از سرآمدترین دانشگاه های کشور در گامهایی نهایی به این جرگه پیوست، اما تمام تلاش خود را بکار گرفت که با استانداردهایی درخور و گامهایی محکم پا در این عرصه گذارد. از همان قدمهای نخست تلاش بر این بود که با خرد جمعی و در نظرگیری تمامی ارزشهای انسانی، دینی و فرهنگی کار گام به گام جلو برده شود. دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پس از هفت دهه از تولد نخستین خود توانست با رشد چند صد درصدی خود با رعایت بهترین استانداردهای موجود به رقیبی درخور برای دانشگاه هایی که چندین سال در این حوزه فعالیت داشته اند، تبدیل گردد.
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، در سال 1397 دانشجوی شهریهپرداز بینالملل داشت ولی با مشکلات عدیدهای روبرو بود که از علل ان عدم وجود مقررات و آییننامههای آموزشی در زمینه دانشجویان بینالملل نه تنها در دانشگاه، بلکه ساختارهای شهر اصفهان بود، از جمله تهیه سیم کارت، حساب بانکی و ... که با مشکلات زیادی روبرو بودند.
اجرا کردن دوساله اول علوم پایه به زبان انگلیسی، یکی دیگر از چالشهای اولیه این مرکز بود. این اساتید پس از شناسایی، توجیه و آماده میشدند. البته توانمندی عرضه این آموزشها به دانشجویان خارجی در شناسایی نواقص و برطرف کردن آنها بسیار مؤثر بود. دانشجویان خارجی، بهترین سفیران برای عرضه فرهنگ و تمدن ایران به کشورهای دیگر هستند و بالطبع با قوت گرفتن آموزشها، پذیرش دانشجو از حالت قالبمند به صورت مصاحبهای تغییر یافت، به نوعی که از پذیرش 80% دانشجویان به 20% رسید.
پیشرفت این مرکز به نوعی بوده است که مرکز آموزش بینالملل دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به یکی از توانمندترین مراکز آموزشی بینالملل تبدیل شده و هرساله دانشجویان مازاد پذیرش، با پرداخت شهریه، ثبت نام ترم بعد را رزرو میکنند. برای تبلیغ و دیده شدن در بین دانشگاههای خارجی، تهیه مدیا و کاتولوگها نیاز به تخصص و زمان زیادی داشت. تور مجازی قسمتی از "ماژول کوله پشتی" بود که برای آشنایی دانشجویان خارجی با فضای داخلی دانشگاه، امکانات و تجهیزات موجود تهیه و ارائه شد.
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سیستم رتبه بندی جهانی دانشگاهها جایگاهی نداشت و دانشجویان با رصد مرکز بینالملل قادر به مشاهده نام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نبودند. با ورود دانشگاه به سیستم رتبه بندی تایمز، رتبه 800 در بین دانشگاههای دیگر نصیب اصفهان شد که این رتبه در سال 1400به 400 رسید. البته آماده کردن اسناد مناسب برای رتبه بندیها نیاز به انرژی و وقت زیادی بود که انجام گرفت. در حال حاضر این مرکز در تلاش و برنامه ریزی برای رتبه بندی QS و شانگهای برای کسب رتبه در دانشگاههای اثرگذار است. این امر نیاز به بستر مناسبی برای ثبت فعالیتهای بینالمللی دارد.
با استحکام پایههای مدیریتی آموزش بینالملل، برای حرکت به جلو و پیشرفت مرکز مدیریت توسعه بینالملل اکوسیستم بهرهوری با کمیتههای متعددی طراحی کرد که این کمیتهها برنامه ریزی و خوراک فکر ی در حوزه بینالملل را آماده میکنند. مثلا با تأسیس کمیته فرهنگی اجتماعی، بر بحث بهداشت فردی و اعتیاد دانشجویان ورود شد و با تولید محتوا و تهیه پمفلت برای سایت بر این امر نظارت شد. با تشکیل کمیته رویداد ، سعی شد با برگزاری رویدادهای مختلف اعضای هیأت علمی برای دانشجویان بینالملل بیشتر شناخته شوند.
گاهنامه آیس تایمز International Center for Education (ICE Times) کانالی است که از طریق آن اخبار مدیریت توسعه آموزش بین الملل به دانشگاه منعکس می شود تا بازار کشورها شناسایی و در خصوص ایجاد رشتههای غیرفعال مثل دندانپزشکی و داروسازی اقدام شود. در 18 رشته تخصص و فوق تخصص اقدام شده است (تاکنون 10 دانشجو) و سعی شد با فعال کردن مدیران گروه بالینی، افزایش ظرفیت در این زمینه ایجاد شود.
به طور کلی آموزش بینالملل علاوه بر ارز آوری برای دانشگاه، توانمندی آموزشی اساتید را بالاتر خواهد برد و بسترهایی را برای استانداردهای بالاتر برای دانشگاه فراهم میسازد. همچنین مسائل دیگری مثل تابلوهای دوزبانه، ترغیب پرسنل به صحبت کردن به زبان انگلیسی و آماده سازی بسترها از مزایای راه اندازی این مرکز است.
در حال حاضر مرکز بینالملل دانشگاه در طبقه اول ساختمان سردار شهید حاج قاسم سلیمانی مستقر است. درس های علوم پایه پزشکی در این ساختمان و درس های آزمایشگاهی در دانشکده های مربوطه برگزار می گردد. از مهر ماه 97 یک ترم با دانشجوهای افغانی و عراقی مقیم ایران آغاز به کار شد ولی هدف اصلی جذب دانشجویان انگلیسی زبان از کشورهای همسایه و کشورهای دیگر بود که از ترم دوم 97 محقق شد و خوابگاهی به صورت استیجاری برای اسکان دانشجویان در نظر گرفته شد.
در حال حاضر 350 دانشجوی خارجی از 16 کشور مختلف در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در رشته های مختلف و عمدتا در رشته پزشکی عمومی و تعدادی در مقاطع تحصیلات تکمیلی و تعدادی در مقطع تخصصی و فلوشیپ اشتغال به تحصیل دارند. مجوزهای لازم برای رشته دندانپزشکی و داروسازی گرفته شده و به دلیل این که بازار این مسائل در کشورهای منطقه پررنگتر است ولی هنوز برای مقطع BS داروسازی مجوزی اخذ نشده است.
در حال حاضر 12 پرسنل آشنا به زبان انگلیسی در این واحد مشغول به تحصیل هستند. کلاس ها کاملا به زبان انگلیسی برگزار شده و پس از بحران کرونا به صورت آنلاین و آفلاین در اختیار دانشجویان قرار می گیرد.
مقررات آیین نامه آموزشی تدوین و اطلاع رسانی شده و هیچ تفاوتی با دانشجویان داخلی ندارند. امسال از بین 1000-800 نفر داوطلب، هر ترم حدود 50 نفر برای دوره پزشکی عمومی از طریق مصاحبه دو مرحله ای با توجه به معدل دبیرستان از بین آنها انتخاب شدند. مسائل دانشجویی این دانشجویان نیز به عهده معاونت آموزشی قرار گرفته است مثل ورود و استقبال از دانشجو، خوابگاه، تغذیه مسائل بهداشتی و درمانی دانشجویان. خوابگاه استیجاری با ظرفیت 100 دانشجو برای دختران و خوابگاه ملکی بهارستان با ظرفیت 120 دانشجو برای دانشجویان پسر در نظر گرفته شده است. با مجوز ریاست دانشگاه ساختمان قدیم معاونت غذا و داروی دانشگاه به خوابگاه بینالملل اختصاص داده شد که با نام خوابگاه ابنسینا با ظرفیت 120 دانشجو از 15 فروردین بازسازی آن آغاز شده و دانشجویان دختر به آن مکان انتقال می یابند.
کاتالوگ های مختلفی در مرکز بینالملل به عنوان کاتالوگ دانشگاه طراحی شد. در سال 2022-2021 کاتالوگ خاص آموزش بینالملل به صورت بوک لت و الکترونیک به منظور جذب دانشگاه و کنسولگیری ها و سفارت های ایران در کشورهای دیگر تهیه شده است.
منابع:
- مصاحبه دکتر محمدرضا صبری، معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تیر ماه 1400
- مصاحبه خانم دکتر مرجان منصوریان، مدیر توسعه بینالملل معاونت آموزشی تیر ماه 1400
- دفتر مستند سازی تاریخ توسعه دانشگاه علوم پزشکی