در دی ماه 1347 گروه بهداشت به عنوان یکی از گروههای دانشکده پزشکی تشکیل شد. هدف از تشکیل این گروه تدریس 9 واحد درس بهداشت عمومی برای دانشجویان پزشکی و سایر دانشکدهها بود و در همان سالهای اولیه دو آزمایشگاه تحقیقاتی برای بیماری بروسلوز محیط زیست داشت.
در سال 1352 دو واحد درس بهداشت عمومی برای کلیه دانشجویان رشتههای مختلف دانشگاه به این گروه محول شد. در سال 1356 دوره کارشناسی پیوسته بهداشت عمومی و از مهرماه همان سال تعداد چهل نفر دانشجو برای این رشته پذیرفته شد.
پس از انقلاب فرهنگی، دورههای کاردانی و کارشناسی ناپیوسته بهداشت عمومی اضافه شد و نام گروه به گروه بهداشت و عفونی تغییر کرد و بخش بزرگی از بیمارستان امین که در آن زمان جدیدالتأسیس بود در اختیار گروه قرار گرفت و در دانشجویان رشته پزشکی دوره انترنی را در این مرکز آموزش میدیدند. در سال 1364 دورههای کاردانی بهداشت محیط و بهداشت حرفه¬ای و دورههای کاردانی بهداشت خانواده و مبارزه با بیماریها به این گروه منتقل شد. اولین دوره دانشجویان کارشناسی پیوسته تغذیه از سال 1367 به دانشکده راه یافتند.
اولین اساتید گروه
آقای دکتر مسیح میرلوحی و مرحوم خانم دکتر منیژه صانعی و دکتر ایرج بشیری از اولین اساتید و آقای دکتر جواد فیض و مرحوم دکتر عبدالباقی نداب از اساتید وابسته گروه بودند.
در سال 1352 مرحوم دکتر آقائی و همسرشان اونا آقائی به گروه آمدند که در آن زمان گروه بهداشت در یکی از بالهای دانشکده پزشکی قرار داشت. خانم دکتر شهین شادزی در سال 1353 عضو رسمی گروه شد و به مرور اساتید بیشتری از گروههای دیگر به این گروه انتقال یافتند.
تأسیس دانشکده بهداشت
در تاریخ 12/07/1366 اجازه تشکیل دانشکده بهداشت از طرف وزارت متبوع صادر و اداره آموزش دانشکده در سال 1367 شروع به کار کرد و در همان سال دوره کارشناسی ناپیوسته رشتههای بهداشت محیط و حرفهای تأسیس شد و تا سال 1397 بالغ بر 6500 دانشجو در مقاطع مختلف به شرح زیر از این دانشکده فارغالتحصیل شده اند:
کارشناسی ارشد 324 نفر
پی اچ دی 60 نفر
کارشناسی پیوسته و ناپیوسته حدود 4300 نفر
این دانشکده از گروههای زیر تشکیل شده است:
- آموزش بهداشت و ارتقای سلامت: اولین گروهی است که از سال 1347 به عنوان یکی از گروههای پزشکی در سال 1366 به دانشکده بهداشت انتقال یافت. در حال حاضر دانشجویانی را در مقاطع کارشناسی پیوسته و ناپیوسته بهداشت عمومی- کارشناسی ارشد و پی اچ دی در رشته آموزش بهداشت به عهده دارد.
- گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی: این گروه پس از تشکیل دانشکده بهداشت در سال 1366 فعالیت خود را شروع کرد و درس آمار را به کلیه رشتههای علوم پزشکی دانشگاه ارائه کرد. در سال 1380 اولین دوره دانشجو به مقطع کارشناسی ارشد آمار در سال 1388 موفق به تدریس دانشجو در رشته کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی گردید. در سال 1390 دانشجویان را در رشته پی اچ دی آمار زیستی تربیت می کند.
- گروه مهندسی بهداشت حرفهای: در سال 1363 با دوره کاردانی بهداشت حرفهای تأسیس گردید و در سال 1366 مجوز تأسیس دوره کارشناسی و در سال 1379 دوره کارشناسی ارشد و در حال حاضر در مقاطع کارشناسی ارشد مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست و دکترای تخصصی بهداشت حرفهای دانشجو دارد.
- گروه مهندسی بهداشت محیط: در سال 1364 اولین گروه از دانشجویان بهداشت محیط در این دانشکده پذیرفته شدند. در سال 1367 همزمان با تأسیس دانشکده گروه فعالیتهای چشمگیری را در جهت ارتقای سطح بهداشت محیط زیست استان آغاز و تحقیقات متعددی در زمینههای مختلف آب و هوا و مواد زائد و جامد انجام داده است. در حال حاضر دانشجویانی را در سطح کارشناسی پیوسته و ناپیوسته و ارشد و دکترا در زمینه بهداشت محیط تربیت کرده که در سطح کشور فعال هستند.
این گروه از آزمایشگاههای مجهزی شامل، میکروبیولوژی محیط- شیمی محیط- هیدرولیک- آنالیز دستگاهی- سمشناسی هوا- پسماند و بیولوژی ملکولی برخوردار است.
- مرکز تحقیقات محیط زیست: از سال 1388 تأسیس گردید که به عنوان بازرس علمی و فنی دانشگاه در حل مسائل زیست محیطی استان و برای سیاستگذاری در مسائل بهداشت محیط زیست با سازمان-های اجرایی همکاری مشترک دارد.
- کتابخانه: در سال 1350 با 2000 جلد کتاب تأسیس شد.
- دفتر ارتباط با صنعت: یکی از بخشهای زیرمجموعه ریاست دانشکده است که ایجاد و ارتقای همکاریهای پژوهشی آموزشی و خدماتی بین دانشکده و سایر صنایع و سازمانها را بر عهده دارد. انجام کلیه امور اداری و قراردادهای ارتباط با صنعت دانشکده نیز از طریق این دفتر انجام می شود.
احداث دانشکده بهداشت
دانشکده بهداشت ابتدا به عنوان گروهی در یکی از بال های دانشکده پزشکی مستقر بود. مجوز ساخت این دانشکده با پیگیریهای آقای مهندس کوپایی از سازمان مدیریت برنامهریزی در اواخر سال 1370 اخد شد و تقریباً از اواخر سال 71 ساختمان شروع شد و کار ساختمان سازی خیلی کند پیش می رفت و تا اواخر 74 فقط به مرحله سفتکاری فقط در دو بال رسیده بود و موتورخانه دانشکده براساس طراحی 4 بال احداث شده بود. البته سازمان مدیریت با ساخت دو بال دیگر موافقت نکرده بود. محل در نظر گرفته شده برای دو بال شرقی این دانشکده در عکسهای هوایی موجود کاملا مشخص است و برای حفظ این فضا، سایه این دو بال چمنکاری شده است. که در آینده با تأمین اعتبار از سوی دانشگاه حدود 10 هزار متر مربع ساختمان دو بال دیگر ساخته و این ساختمان توسعه یابد.
در سال 30 مرداد 1375 سه پروژه توسعه دانشکده داروسازی، ساختمان غذاخوری دانشگاه و ساختمان دانشکده بال در دو بال سفتکاری شده در دانشگاه و در خارج از دانشگاه بیمارستان فاطمیه خوانسار و توسعه 7000 متری بیمارستان چمران در بازدید رییس جمهور وقت افتتاح شد.
لازم به ذکر است مرحله تکمیل ساختمان های فوق الذکر با حرکتی جهادی از فروردین ماه سال 75 به مدت 5 ماه با تیم پیمانکاری بسیار قوی آماده بهرهبرداری شد. به نوعی که در مرحله نازک کاری در این ساختمان ها روزانه 400 نفر نیروی کار با 60 نوع تخصص مختلف مشغول کار بودند. و این پروژه از کارهای بینظیر در تاریخ دانشگاه به حساب می آید.
دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی و علوم توانبخشی که تا آن زمان در بیرون از دانشگاه مستقر بودند، تا آماده شدن ساختمان اصلی این دانشکده ها (سال 1382) در یکی از بال های دانشکده بهداشت مستقر شدند.
منبع:
- مشروح مصاحبه با خانم دکتر شهین شادزی، شهریور 1399
- مشروح مصاحبه دکتر علیرضا یوسفی -تیر ماه 1400
- گروه تدوین تاریخ دانشگاه