با توجه به اهمیت مسئله پیشگیری و نياز مبرم جامعه به خدمات توانبخشی، مجوز تاسيس دانشکده علوم توانبخشی در دانشگاه علوم پزشكي اصفهان در سال ۱۳۷۱ داده شد.
با توجه به اهمیت مسئله پیشگیری و نياز مبرم جامعه به خدمات توانبخشی، مجوز تاسيس دانشکده علوم توانبخشی در دانشگاه علوم پزشكي اصفهان در سال ۱۳۷۱ داده شد. این دانشكده روز چهارم اردیبهشت سال ۱۳۷۲ در ساختمانی استیجاری واقع در خیابان مرداویج با سه گروه فیزیوتراپی، گفتاردرمانی و ارتوپدی فنی، ۶ عضو هیات علمی، ۱۰ کارمند و دو خدمه رسما آغاز به كار كرد. از سال ۱۳۷۳ گروههای مذکور از طریق کنکور سراسری اقدام به پذیرش دانشجو کردند و تنها با سه اتاق که به کلاس تبدیل شده بود، اولین دانشجویان توانبخشی (۴۵ دانشجو در رشتههای: گفتاردرمانی،فیزیوتراپی و ارتوپدی فنی) مشغول به تحصیل شدند.
این دانشکده در مرداد ماه سال ۱۳۷۵ به طبقه دوم یکی از بالهای دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انتقال یافت. قسمتی از دانشکده بهداشت که به دانشکده علوم توانبخشی اختصاص داشت فضای کوچکی بود که کفاف فعالیتهای رو به رشد دانشکده را نمیداد. به همین دلیل و نظر به اهميت استقرار دانشکده در يك فضاي فيزيكي مستقل و با پیگیریهای رئیس وقت دانشگاه، در سال ۱۳۸۴ ساختمان جدید دانشكده علوم توانبخشي با موقعيتی خاص، معماري علمي و كلينيكهاي آموزشي- درماني افتتاح گرديد. با توجه به اهميت توسعه رشتههاي توانبخشي، در سال ۱۳۸۷ با تاسيس رشته كاردرماني و در سال ۱۳۸۸ با تاسیس رشتهی شنوایی شناسی موافقت شد.
در حال حاضر دانشکده علوم توانبخشی در مقطع کارشناسی دارای پنج رشته ارتوز و پروتز، کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی و شنوایی شناسی است و در مقطع کارشناسی ارشد نیز در سه رشته اعضای مصنوعی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی به پذیرش دانشجو می پردازد. دانشکده در سال ۱۳۹۵ موفق به راه اندازی مقطع دکترای ارتوز و پروتز شد.
دانشکده علوم توانبخشی در حال حاضر دارای مرکز تحقیقات اختلالات اسکلتی و عضلانی و ۷ کلینیک « ارتوز و پروتز، شنوایی شناسی، شکاف لب و کام، کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی» و نیز مجله « پژوهش در علوم توانبخشی» است .
دو گرایش اصلی رشته های علوم توانبخشي، پيشگيري و باز توانی است و پژوهشگران و اساتيد اين دانشكده با آگاهي به علم روز سعي بر آن دارند كه پا به پاي روش هاي نوين، شالوده علوم توانبخشي را در جامعه تقویت کنند.
گروه ارتوز و پروتز:
اقدام جهت راه اندازی گروه ارتوپدی فنی از سال ۱۳۷۱ آغاز شد و پس از تجهیز و راه اندازی مرکز ارتوپدی فنی بیمارستان امین در سال ۱۳۷۳ این گروه با دو عضو هیئت علمی در رشته ارتوپدی فنی و اعضای هیات علمی پردیس دانشگاه ، اولین گروه دانشجویان کارشناسی را پذیرش نمودند. این گروه در سال ۱۳۸۶ مقطع کارشناسی ارشد و در سال ۹۵ نیز مقطع دکتری را راه اندازی نمود.
با توجه به اهمیت آموزش بالینی دانشجویان، گروه در سال ۱۳۸۵ اقدام به عقد تفاهم نامه با مرکز ارتوپدی فنی هلال احمر و کلینیک بنیاد جانبازان (شهید خرازی) اصفهان نمود و دانشجویان توانستند از امکانات پیشرفته آن مراکز جهت کارورزی استفاده کنند.
لازم به ذکر است، تعدادی از اعضای این گروه به عنوان اولین گروه عضو بورد تخصصی وزارتخانه همکاری می کنند.
گروه گفتاردرمانی:
گروه گفتاردرمانی دانشکده علوم توانبخشی از سال ۱۳۷۲ با دو هیات علمی آغاز به کار کرد. در سال ۱۳۷۳ اولین گروه دانشجویان رشته گفتاردرمانی از طریق کنکور سراسری پذیرش شدند و گروه در سال ۱۳۸۴ موفق به اخذ مجوز و پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد شد.
این گروه در حال حاضر علاوه بر کلینیکهای گفتاردرمانی در دانشکده، مرکز تکامل محکم کار و بیمارستانهای مختلف شهر( بیمارستان امین، بیمارستان کاشانی، مرکز صدیقه طاهره(س))، دارای سه کلینیک تخصصی شکاف لب و کام، اتیسم و صوت در دانشکده علوم توانبخشی است.
لازم به ذکر است اعضای گروه گفتار درمانی در تاسیس تیمهای شکاف کام و اوتیسم در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نقش به سزایی داشتهاند.
گروه فیزیوتراپی:
گروه فیزیوتراپی در سال ۱۳۷۱ تاسیس شد و با ۴ هیات علمی کار خود را از سال ۱۳۷۲ رسما آغاز کرد. به دلیل کوچک بودن ساختمان استیجاری در منطقه مرداویج کلاسهای این گروه اکثرا در دانشکده پزشکی و آموزش عملی دانشجویان در بیمارستان امین و خورشید انجام میشد. در حال حاضر گروه فیزیوتراپی دارای کلینیکهایی در بیمارستان های کاشانی، مرکز صدیقه طاهره (س) و دانشکده علوم توانبخشی است.
این گروه اولین دانشجویان دوره کارشناسی ارشد خود را از سال ۱۳۸۹ جذب نمود.
گروه شنوایی شناسی
در سال ۱۳۸۸ با همت و پیگیری مسئولین وقت دانشکده، برای راه اندازی رشته شنوایی شناسی اقدام شد. این گروه از سال ۱۳۹۱ بطور رسمی راه اندازی و آغاز به کار کرد. در همان سال گروه با حضور ۳ عضو هیات علمی از طریق کنکور سراسری اقدام به پذیرش ۱۲ دانشجو کرد.
این گروه دارای کلینیک هایی در دانشکده ، مرکز تکامل محکم کار و بیمارستان های کاشانی، ، الزهرا(ٍس) ، امین و مرکز صدیقه طاهره (س) است
گروه کاردرمانی:
گروه آموزشی کاردرمانی در سال ۱۳۸۷ با پیگیری مسئولین وقت دانشکده و بسترسازی لازم از جمله راه اندازی کلینیک کاردرمانی و کسب مجوز های لازم با حضور یک کارشناس آموزشی اقدام به پذریرش دانشجو (۱۷ دانشجو) در مقطع کارشناسی نموده است.
از سال ۲۰۰۸(1386) و پس از پیگیری های فروان و پس از تایید چارت گروه و کوریکولوم آموزشی مقطع کارشناسی، گروه کاردرمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مفتخر به عضویت در فدراسیون جهانی کاردرمانی شد که به دنبال آن مدرک دانش آموختگان کاردرمانی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در تمام کشورهای عضو فدراسیون دارای اعتبار بین المللی است.
در حال حاضر گروه کاردرمانی دارای کلینیکهای تخصصی در بیمارستان الزهرا، کاشانی، مرکز صدیقه طاهره(س)، تکامل محکم کار و دانشکده است.
مرکز تحقیقات اختلالات اسکلتی و عضلانی
مرکز تحقیقات اختلالات اسکلتی و عضلانی در سال ۱۳۸۹ فعالیت خود را در محل جدید واقع در طبقه همکف دانشکده با هدف حمایت و توسعه تحقیقات پایه و بالینی در در دانشکده علوم توانبخشی آغاز نمود. این مرکز با زیر بنای ۱۶۵ متر مربع دارای دفتر پژوهشی، آزمایشگاه آنالیز سه بعدی حرکات و تجهیزات متنوع ارزیابی و ثبت عملکردهای حرکتی بدن میباشد. گردآوری تجهیزات آزمایشگاهی بروز در این مرکز، امکان انجام فعالیتهای پژوهشی و همکاری بین بخشی برای متخصصان علوم توانبخشی، پزشکی، پیراپزشکی، مهندسی پزشکی و تربیت بدنی فراهم آورده است. این مرکز تحقیقاتی در اجرای رسالت خود، پاسخگویی به نیاز عرصه ها، رعایت اصول اخلاق در پژوهش، تاکید بر کار گروهی و هم افزایی بین رشتهای را به عنوان ارزشهای محوری مد نظر قرار داده است. این مرکز در صدد است با استفاده از ظرفیت نیروهای فعال پژوهشی و با ارائه تحقیقات کاربردی در نظام سلامت و عرصه های اجتماعی، در زمره مراکز تحقیقاتی پویا و خلاق دانشگاهی قرار گیرد. زمینه های تحقیقاتی این مرکز بر اساس مقالات عبارتند از: