مرکز اطلاعات اورژانس کار خود را با 5پایگاه و 10 آمبولانس بنز بونا در سطح استان آغاز نمود و کم کم به تعداد پایگاهها افزوده شد.مکان اولیه مرکز اورژانس در بیمارستان شریعتی اصفهان بوده است. از پایگاههای فعال در آن زمان می توان به پایگاههای مورچه خورت ، شاهین شهر ، خوراسگان ، شهید ملکوتی و شهید برهانیان اشاره کرد.
حادثه دردناك فرو ريختن سقف سالن انتظار فرودگاه مهرآباد ( بدليل ارتعاشات ناشي از سر و صداي موتور جتهاي غول پيكر ) در ساعت 2 و 50 دقيقه بعدازظهر روز چهاردهم آذرماه سال 1352 بود كه طي آن 16 نفر كشته و 11 تن مجروح شدند. گرچه پيش از آن نيز حوادثي درمحيط فرودگاه مهرآباد رخ داده بود، اما اين حادثه به دليل انعكاس وسيع در رسانههاي داخلي و خارجي آن سال، در رديف يكي از تلخترين وقايع كشورمان به ثبت رسيد.
و این در حالی بود که هیچ سیستم از قبل طراحی شده ای برای کمک و انتقال به مجروحین در اینگونه حوادث ناگهانی وجود نداشت، بعد از این حادثه سیستم فوریتهای پزشکی کشور با عنوان اورژانس ۱۱۵ کشور با همکاری کشور آمریکا تأسیس شد و ایران بعنوان چهارمین کشور دارنده خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در جهان شناخته شد که این خود افتخاری بزرگ است.
قابل ذكر است در آن زمان شماره سه رقمي 123 براي تماس با اورژانس اختصاص داده شده و از آمبولانسهاي بنز ون براي خدمت رساني به مردم استفاده مي شد كه بعدا شماره تماس مردم با اورژانس ، شماره 115 در كل كشور اعلام شد.
اما با پیش آمدن مسائل انقلاب ، تحریم ها و پس از آن جنگ تحمیلی سیستمی که نیاز به نگهداری و تجدید و نوسازی و باز آموزی آموخته ها را داشت به حال خود رها شد و امکانات این سیستم چه از نظر نیروی انسانی و چه از نظر آمبولانس و تجهیزات تا حد زیادی از بین رفت .در سالهای بعد از جنگ به همت مسولان و پرسنل فوریتهای پزشکی این ناوگان بازسازی شد و با بکارگیری توان داخلی بسیاری از مشکلات برطرف گردید بطوریکه هم اکنون بیش از 2000 پایگاه اورژانس در سراسر کشور در قالب زمینی، هوایی ، دریایی و موتوری در حال امدادرسانی به عموم مردم هستند.
استان اصفهان
یک سال بعد از راه اندازي اورژانس تهران در سال 54 ، اورژانس شهر اصفهان با کمک تکنسین های اورژانس تهران و با سرپرستی دکتر پیروز نیا شروع بکار نمود. عنوان این مجموعه در زمان راه اندازی مرکز اطلاعات اورژانس بود. در آن زمان بدلیل اینکه اصفهان نیروهای آموزش دیده برای بکارگیری در اورژانس نداشت پس از فراخوان نیروهای داوطلب آنها را برای طی کردن دوره تکنسین فوریتهای پزشکی به تهران فرستادند و در دوره ای فشرده در مدت 3 ماه و زیر نظر فردی آمریکایی بنام جیم پاترسون آموزش دیدند و پس از طی دوره در پایگاههای آن زمان مشغول بکارشدند. مرکز اطلاعات اورژانس کار خود را با 5پایگاه و 10 آمبولانس بنز بونا در سطح استان آغاز نمود و کم کم به تعداد پایگاهها افزوده شد.مکان اولیه مرکز اورژانس در بیمارستان شریعتی اصفهان بوده است. از پایگاههای فعال در آن زمان می توان به پایگاههای مورچه خورت ، شاهین شهر ، خوراسگان ، شهید ملکوتی و شهید برهانیان اشاره کرد. در زمان ریاست آقای دکتر بدخشیان بدلیل نیاز به افزایش تعداد پایگاههای اورژانس و کمبود نیروی انسانی ، پیشنهاد استقرار پایگاههای اورژانس در آتش نشانی های سطح شهر اصفهان از طرف مسئولین مرکز مطرح شد و پس از موافقت سازمان آتش نشانی بنابر آن شد که از رانندگان آتش نشانی بجای راننده آمبولانس و از کارشناسان شاغل در بیمارستان شهید صدوقی بعنوان تکنسین استفاده گردد که بعد از جذب نیروی انسانی لازم از فارغ التحصیلان رشته های پرستاری و فوریتهای پزشکی این طرح نیز لغو شد.
راه اندازي امداد موتوري
در تابستان 1382 به همت آقاي دكتر اطميناني اولين اورژانس موتوري ايران در شهر اصفهان راه اندازي شد و با توجه به تجربه موفق اصفهان در اين زمينه اورژانس موتوري به ترتيب در شهرهاي شيراز و تهران نيز راه اندازی شد.
راه اندازي امداد هوايي
با توجه به وسعت استان اصفهان و نياز اين استان به اورژانس هوايي خصوصا در سطح جاده ها، در اسفند ماه سال 1383 با عقد قرار داد بين مركز اطلاعات اورژانس و هوانيروز اصفهان، اورژانس هوايي نيز در اين استان برقرار شد. اين كد اورژانس متشكل از يك فروند هليكوپتر 412 و دو نفر تكنسين اورژانس مي باشد .
شروع بكار مركز مديريت حوادث و فوريتهاي پزشكي استان اصفهان
بدنبال حادثه دلخراش زلزله بم در بامداد روز جمعه ۵ دی ۱۳۸۲ در سطح کشور برای مدیریت بحران ها و هماهنگی سازمانهای امدادی تصمیمات جدیدی اتخاذ شد و در وزارت بهداشت برای ایجاد یک مجموعه واکنش سریع و هماهنگ کننده در بحرانها ، مرکز اطلاعات اورژانس قدیم به مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی تبدیل شد.
پس از تشكيل مركز مديريت حوادث و فوريتهاي پزشكي كشور در تاريخ 19/1/85 با ابلاغ آقاي دكتر شاهين شيراني رياست دانشگاه علوم پزشكي اصفهان آقاي دكتر عباس حدادپور بعنوان اولین رئيس مركز مديريت حوادث و فوريتهاي پزشكي استان اصفهان منصوب شدند و مرکز اطلاعات اورژانس اصفهان زیر نظر مستقیم ریاست دانشگاه باعنوان جدید مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی به کار خود ادامه داد.
بدنبال ایجاد مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی اقدمات و تغییراتی در خصوص مدیریت بحران در حوزه سلامت به وقوع که خلاصه ای از این موارد به شرح ذیل می باشد:
- ایجاد مرکز فرماندهی عملیات استان EOC (Emergency Operations Center)
- تجهیز اورژانس به اتوبوس آمبولانس برای پاسخگویی در حوادث با تعداد مصدوم زیاد
- تجهیز دانشگاه علوم پزشکی به بیمارستان صحرایی برای پاسخگویی سریع در حوادث غیرمترقبه
- تشکیل و ابلاغ چارت مدیریت بحران در سطح کلیه واحدهای دانشگاه علوم پزشکی
آشنایی با اورژانس پیش بیمارستانی
کار اورژانس 115
وظيفه اورژانس پيش بيمارستاني رسيدگي به موارد فوريتهاي پزشكي و ارائه خدمات به مصدومين و بيماران اورژانسي مي باشد. در واقع کار این مجموعه از صحنه حادثه آغاز شده و در مرکز درمانی به پایان می رسد.
فوریتهای پزشکی
بنابر تعریف ماده یک آییننامه اجرایی قانون مجازات خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی مصوب 5/3/1354 بيماريها و حوادث اورژانس به مواردي اطلاق مي گردند که در صورت عدم ارائه به موقع اقدامات امدادي - درماني ، منجر به صدمات عضوي و يا جاني و نيز مشکلات رواني بيمار ميشود.
در کشورهاي مختلف جهان براي کاستن از عوارض و مرگ و مير ناشي از بيماري ها و حوادث اورژانس، سيستمي موفق و کارآمد با عنوان " خدمات فوريتهاي پزشکي يا EMS" طراحي شده است که وظيفه اين سيستم، ارائه خدمات درماني بر بالين بيمار در موارد اورژانس و در صورت نياز ، انتقال به مراکز درماني است. اين سيستم در ايران با عنوان فوريتهاي پزشکي (115) شناخته مي شود.
تعدادی از موارد فوریتهای پزشکی
اورژانس هاي قلبي
احساس درد و سنگيني يا فشار در قفسه سينه و احساس سوزش در ناحيه پشت جناغ، مواردي است که ما را به درد با منشاء قلبي مشکوک مي نمايد.از علائم همراه بيماري هاي قلبي ، تنگي نفس ناگهاني ، ضربان نا منظم قلب به شکل ناگهاني ، فشارخون بالا و يا افت فشار خون ،حالت تهوع و استفراغ،تعریق و سوزش معده و عدم هضم غذا مي باشد.
اورژانس هاي تنفسي
يکي از نشانه هاي هشدار دهنده بيماري هاي تنفسي ، تنگي تنفس است. بايد توجه داشت که " تنگي نفس به معناي تنفس تند نيست" بلکه حالتي است که فرد در آن وضعيت به سختي و به شکل غير عادي تنفس مي کند.
اورژانس هاي گوارشي
از مواردي که در بيماريهاي گوارشی، نياز به مداخله اورژانس دارد، مي توان به خونريزي هاي گوارشي ( استفراغ خوني يا مدفوع قيري شکل)، درد شکم به شکل حاد که با حساسيت شکم ، استفراغ و يا بي اشتهائي همراه است اشاره کرد. عوارض ناشي از ضربه هاي شديد به شکم نيز جزو موارد اورژانس تلقي مي شود.
اورژانس های زنان و زایمان
در خانم هاي باردار، هرگونه سقط، تشنج، فشار خون بالا به همراه تاري ديد و تورم دست و پا ، خونريزي هاي شديد و شروع دردهاي زايماني در صورتي که دسترسي به پزشک ميسر نباشد، به عنوان بيماري هاي اورژانس مطرح هستند.
اورژانس هاي اعصاب
موارد زير در بيماري هاي اعصاب ، نياز به مداخله اورژانس دارند :
• تشنج و حمله صرعي
• سکته مغزي با علائم فلج اعضا، اختلال تکلم و موارد ديگر
• اختلال سطح هوشياري
• سردردهاي شديد و ناگهاني به همراه سفتي گردن و استفراغ مکرر
• ضربه به جمجمه يا ستون فقرات به دنبال سقوط از بلندي ها و يا تصادف با خودرو
اورژانس های محيطي و شغلي
حوادث محيطي و شغلي، طيف وسيعي از موارد اورژانس را در بر مي گيرند که مهم ترين آنها عبارتند از:
تصادف با وسائط نقليه ، سقوط از بلندي ، سوختگي ، برق گرفتگي ، ریزش آوار ، مسموميت هاي داروئي و شيميائي ، خودکشي ، گزيدگي توسط مار، عقرب و ساير جانوران ، غرق شدگي.
اورژانس هاي دستگاه اسکلتي
اين بيماريها عبارتند از شکستگي هاي باز يا بسته استخوان ها ، در رفتگي در مفاصل و اندام ها ، پارگي وسيع بافت نرم در اندام هاي بدن.
اجزاء یک واحد امدادی اورژانس پیش بیمارستانی 115
•پرسنل تخصصی ( پرسنل با تحصیلات دانشگاهی -مدارک تحصیلی فوریتهای پزشکی ، پرستاری و یا بیهوشی)
• تجهیزات تخصصی اورژانس پیش بیمارستانی از جمله وسایل ثابت سازی و انتقال بیمار ، وسایل کنترل خونریزی ، وسایل مایع درمانی ،کیف احیاء به همراه داروهای ضروری و وسایل مدیریت راه هوایی و دستگاه شوک قلبی می باشد.
• وسیله نقلیه که بسته به محل ماموریت و نوع ماموریت متفاوت می باشد ( خوردروی آمبولانس ، موتور سیکلت قایق ، قطار یا بالگرد و هواپیما )خودروی آمبولانس (تیپ B) ، بالگرد اورژانس (مدیکوپتر) ، موتورلانس، اتوبوس آمبولانس
واحد اعزام شده در محل حادثه با انجام معاینه اولیه و گرفتن شرح حال از بیمار ، اقدامات اولیه از جمله باز کردن راه هوایی ، کنترل خونریزی و ثابت سازی اندام شکسته را انجام می دهد در ادامه با کمک وسایل مخصوص حمل بیمار ، مصدوم را به داخل آمبولانس انتقال داده و ضمن هماهنگی با اتاق فرمان برای تعیین مرکز درمانی پذیرنده بیمار ، ادامه درمان بیمار را در داخل آمبولانس انجام خواهد داد. چنانچه تعداد مصدومین درمحل حادثه بیش از یک مورد باشد و همگی نیاز به انتقال به مراکز درمانی داشته باشند ، اولین واحد امدادی اعزام شده به محل وظیفه بررسی همه مصدومین و انجام اقدامات اولیه برای آنها را دارد در واقع این واحد اعزامی وظیفه فرماندهی حادثه در بعد سلامتی صحنه حادثه را برعهده داشته و به دسته بندی مصدومین از نظر اولویت رسیدگی و دریافت خدمات اورژانسی و انتقال می پردازد.
فرآیند امداد خواهی و امداد رسانی
فرایند امداد خواهی و امداد رسانی از تماس با شماره 115 شروع شده و با مرحله تحویل بیمار به اولین مرکز درمانی پایان می پذیرد که به همین دلیل به آن اورژانس پیش بیمارستانی گفته می شود . در واقع کار اورژانس پیش بیمارستانی از صحنه حادثه تا مرکز درمانی تعریف شده و بعد از رسیدن به اولین مرکز درمانی بیمار یا مصدوم خود را به آنها تحویل می دهد.
بر اساس نماد ستاره حیات فرایند امداد خواهی و امداد رسانی دارای شش مرحله به شرح زیر می باشد :
تماس با شماره 115 برای امداد خواهی:
•برای اینکه یک فرایند امداد خواهی شکل بگیرید بایستی افراد حاضر بر بالین بیمار یا مصدوم با شماره 115 تماس بگیرند.این شماره در سراسر کشور یکسان بوده و بر روی مرکز پیام فوریتهای پزشکی (دیسپچ) زنگ مي خورد.
• بسياري بر اين باورند كه اين سرويس خدماتي روشي براي انتقال مصدومان به بهترين و سريعترين روش است. عدهاي ديگر آن را روشي براي انتقال مصدوم و بيماري ميدانند كه خودشان توانايي مداخله در شرايط بيمار را ندارند و عده ای هم هستند كه به دليل رايگان بودن خدمات اورژانس 115 از آن بهره ميگيرند. گروهي از اين سرويس خدماتي انتظار انتقال بيمار را به بيمارستان مورد نظرشان دارند. جمعي براي بررسي شرايط بيمارشان (گرفتن فشارخون و يا نوار قلب) و يا ارائه خدمات در حد نظر شخصي خود (رگ گرفتن و تجويز سرم يا دارو) با 115 تماس ميگيرند.
•به خاطر داشته باشيد که تماس با 115 (فوریتهای پزشکی) ، الزاما به معناي اعزام آمبولانس بر بالين بيمار نيست. در بسياري از موارد ، راهنمائي کارشناسان و پزشکان اورژانس در اتاق فرمان مي تواند پاسخگوي سئوالات و مشکلات تماس گيرندگان باشد. در نهايت مهم ترين نکته نحوه برخورد شهروندان عزيز با موارد يا بيماري هاي اورژانس است
گرفتن شرح حال تلفنی:
واحدهای مختلفی در اتاق فرمان اورژانس فعال هستند که فعالیت آنها به شرح ذیل می باشد:
1-کارشناسان 115 در واحد تریاژ تلفنی
2-واحد اعزام و راهبری آمبولانس (800) شامل کارشناسان با تجربه در زمینه فرماندهی ناوگان اورژانس
3-واحد پزشکان مشاور یا 50-10
تماس امدادخواهان توسط کارشناسان 115 در واحد تریاژ تلفنی پاسخ داده می شود.وظیفه این کارشناسان گرفتن شرح حال تلفنی از وضعیت بیمار یا مصدوم می باشد و در صورتیکه شرح حال بیمار نشان دهنده حالت فوریتهای پزشکی باشد برای گرفتن آدرس محل حادثه و اعزام واحد امدادی اقدام می کنند و آدرس محل به واحد اعزام ارجاع داده می شود.
از آنجا که با توجه به رشد جمعيت و کمبود امکانات ، ظرفيت پاسخگوئي اين سيستم محدود مي باشد، در نتيجه لازم است تدابيري در اين زمينه انديشيده شود تا حتي با امکانات موجود نيز بتوان از عوارض و مرگ و مير بيماران اورژانس جلوگيري کرد.به همين منظور ، مرکز فرماندهی اورژانس پیش بیمارستانی (اتاق فرمان) که وظيفه پاسخگوئي به تماس گيرندگان اورژانس را دارند، از افراد آموزش ديده ( پزشک و کارشناس پرستاري) انتخاب شده اند تا راهنمايي هاي لازم را در موارد مختلف به شهروندان ارائه دهند و به منظور ارائه خدمات به نیازمندان واقعی از گسيل بي مورد آمبولانس جلوگيري شود.
•چنانچه شرح حال ارائه شده مربوط به موارد فوريتهاي پزشكي باشد، پس از گرفتن آدرس دقيق، نزديك ترين واحد امدادي به محل از طريق بي سيم يا تلفن اعزام خواهد شد. در مواردي كه وضعيت بيمار اورژانسي نباشد با دادن اطلاعات لازم به تماس گيرنده وي را براي انجام اقدامات لازم راهنمايي مي كنند.
اعزام نزدیکترین واحد امدادی به محل حادثه :
•با توجه به پراکنده بودن واحد های امدادی اورژانس پیش بیمارستانی در سطح شهرها و جاده ها ، اتاق فرمان اورژانس (واحد اعزام ) ضمن تماس با نزدیکترین واحد امدادی به محل حادثه آنها را برای انجام ماموریت فراخوان می کند. این پراکندگی در جاده ها بر اساس فواصل و در شهر ها بر اساس تعداد جمعیت تعریف شده اند.
•یکی از مشکلات موجود در راه امداد رسانی به حوادث خصوصا حوادث جاده ای وجود ترافیک در مسیر هست که اغلب توسط افراد حاضر در صحنه که برای تماشای صحنه حادثه از سرعت خود کم کرده اند یا حتی در محل توقف نموده اند بوجود می آید.بهترین اقدام و کمک افراد حاضر در صحنه حادثه برای تسریع در فرانید امداد رسانی این هست که راه را برای نیروهای امدادی باز کنند و خودروی خود را در نقطه ای دور از محل حادثه پارک نمایند.ضمن اینکه توقف بی مورد در صحنه حادثه ممکن است بدلیل وجود خطرات ثانویه در اینگونه صحنه ها باعث آسیب افراد غیر از مصدوم حادثه نیز بشود.
•افراد حاضر در صحنه حادثه باید به این نکته توجه داشته باشند که تا حد امکان از جابجا کردن مصدوم تصادفی در صحنه حادثه خودداری کنند زیرا حرکت ناگهانی و جابجا کردن مصدوم خطر آسیب به ستون فقرات و قطع نخاع را به همراه دارد.
رسیدن واحد امدادی به محل و انجام اقدامات فوری درمحل
•زماني كه واحد امدادي به محل حادثه رسيد، ضمن رعایت ایمنی صحنه ، اقدام به گرفتن شرح حال بيمار و انجام معاينه فوري مي نمايد. یک سری از مشکلات بیمار یا مصدوم حادثه در اولویت رسیدگی هستند مثل باز کردن راه هوایی و رفع انسداد آن و یا کنترل خونریزی که پرسنل فوریتهای پزشکی با تجهیزات و امکاناتی که در دسترس دارند برای رفع مشکلات بیمار اقدام خواهند کرد. برخی از مواردی که نیاز به اقدام فوری دارد و بایستی خدمات در صحنه حادثه به بیمار ارائه شود عبارتند از:
•رفع انسداد و مدیریت راه هوایی بیمار، كنترل خونريزي،ثابت سازي اندامهای آسیب دیده ، احياء قلبي ريوي، رگ گيري و شروع مايع درماني مي نمايد.
انتقال بیمار به داخل آمبولانس و حرکت به سمت مرکز درمانی
•پس از انجام اقدامات فوري، شرح حال بيمار از طريق تلفن يا بي سيم به اطلاع پزشك اتاق فرمان رسانده شده و پزشك درخصوص نوع مراقبت و داروهاي مصرفي پرسنل را راهنمايي مي كند.
تصميم گيري در مورد اينكه بيمار به كدام مركز درماني انتقال داده شود برعهده اتاق فرمان مي باشد. ملاكهاي اتاق فرمان براي انتخاب نوع مركز درماني شامل :
•فاصله مركز درماني از محل حادثه
•مشكل بيمار و وضعيت فعلي وي از نظر بدحال بودن و نوع خدمات قابل ارائه در مركز درماني مورد نظر مي باشد.بطور مثال در بسياري از موارد بيمار به يك مركز درماني نزديك است كه در حال حاضر نوع خدمت لازم را ارائه نمي كند و يا تخت خالي در اورژانس ندارد كه در اين صورت بيمار توسط واحد امدادي به مركز درماني ديگري كه در اولويت قرار دارد انتقال داده مي شود.
•برای انتقال بیمار به داخل آمبولانس وسایل و امکاناتی چون برانکارد آمبولانس، صندلی پله یا برانکارد برزنتی ممکن است استفاده شود. البته در موارد ترومایی ( موارد همراه با ضربه) ابتدا اندامهای مصدوم با وسایل لازم مثل تخته پشتی بلند و یا انواع آتل ثابت سازی شده و سپس به روش ایمن به داخل آمبولانس منتقل می گردد.
زمانيكه بيماربه داخل آمبولانس انتقال داده شد اقدامات تكميلي از جمله معاينه كامل و گرفتن شرح حال تكميلي انجام مي شود. در مسير انتقال بيمار به مركز درماني علايم حياتي بيمار تحت نظر بوده و در صورت نياز ، اقدامات درماني تكميلي مثل تجویز دارو و اکسیژن براي وي انجام مي شود.
با توجه به تحولات نظام سلامت در سالهای اخیر و عوارض مزمن سکته های قلبی و مغزی ، زمانیکه پرسنل اورژانس در ارزیابی اولیه علایمی مبنی بر سکته قلبی یا مغزی در بیمار مشاهده کنند مراتب با اتاق فرمان اورژانس در میان گذاشته شده و خدمات لازم به اینگونه بیماران برای کاهش زمان رسیدن به مرکز درمانی و دریافت درمانهای لازم انجام می گیرد. در اینده ای نه چندان دور اورژانس به امکانات لازم برای تله مدسین مجهز خواهد شد و از بالین بیمار اطلاعات و علایم حیاتی به مرکز فرماندهی عملیات ارسال خواهد شد.
تحویل بیمار به مرکز درمانی
•زمانيكه واحد امدادي به مركز درماني رسيد بيمار یا مصدوم را به پزشك يا مسئول اورژانس با دادن شرح حال و پرکردن فرم گزارش ماموریت تحويل مي دهد و در اينجا ماموريت اين واحد امدادي به پايان مي رسد و به محل پایگاه خود برمی گردد.
کی از طرح های اجرا شده طرح 247 است. امروز هیچ مریض قلبی فراموش شده ای وجود ندارد و تکنسین ها بعد از مواجهه با بیمار قلبی فورا از او نوار قلب گرفته و آن را از طریق دستگاه ریواز موجود در آمبولانس به مانیتور پزشک مستقر در پایگاه ارسال کرده و او مشاهده و تفسیر می کند و تشخیص می دهد که بیمار سکته کرده است یا نه. سه بیمارستان در اصفهان برای بیماران قلبی در نظر گرفته شده است که کت لب آنها 24 ساعته فعال است: بیمارستان شهید صدوقی، خورشید و شهید چمران که بیمار مستقیما و بدون مراجعه به اورژانس بیمارستان، به اتاق عمل رفته در انجا آنژیو می شود و لخته برداشته می شود و بیمار قلبی دیگر عارضه ای بنام سکته قلبی ندارد.
طرح بعدی ما طرح 724 است. که یک مقدار بازتره و همه بیمارستان های دانشگاهی امروز طرح 724 را اجرا می کنند. مریض سکته مغزی با تزریق یک امپول با 80 درصد موفقیت، عارضه سکته مغزی به نام فلج و لکنت زبان مشکل دیگری ندارد. یعنی مثل یک فرد عادی می تواند زندگی خود را ادامه بدهد.
در ناوگان آمبولانس بهترین تکنولوزی اروپا تعبیه شده و در کنار این و در راستای خودکفایی، مرکزی با عنوان بازسازی آمبولانس ها در اصفهان راه اندازی شده است و آمبولانس هایی که کامل از رده خارج شده و باید اسقاط می شدند مجددا باز سازی می شوند. البته در مقطعی آمبولانس ها برای بازسازی به بخش خصوصی واگذار می شد که با ایجاد مرکز بازسازی، نظارت به عهده خود مرکز اورژانس می باشد و کلیه تعمیرات برقی، تعمیرات موتور، صافکاری، تعویض لاستیک و تعویض روغن در همین مرکز انجام می شود.
منابع:
- دکتر غفور راستین، خرداد ماه 1400
کتاب اورژانس های طبی پیش بیمارستانی 1و2 ، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، ویراستاران ، روندا بک مترجمین گروه مترجمین، تهران ، سیمین دخت، 1386
http://ems.mui.ac.ir/
http://rc.majlis.ir/fa/law/show/109183
http://rc.majlis.ir/fa/law/show/135080
- گروه تدوین تاریخ دانشگاه