بیماران استخوانی و مفصلی، قبل از تأسیس بخش ارتوپدی در دانشکده پزشکی دانشگاه اصفهان، عموماً به شکستهبندهای غیرآگاه محلی مراجعه مینمودند و اغلب اوقات، عوارض شدیدی بر آنان باقی میماند که به ناچار با همان عارضه تا پایان عمر بسر میبردند. تعدادی نیز به بیمارستان عیسی ابن مریم (ع) که تحت نظر پزشکان انگلیسی اداره میگردید، مراجعه مینمودند تا این که در سال 1345، بخش ارتوپدی به پیشنهاد ریاست وقت دانشگاه مطرح و در طبقه تحتانی بیمارستان نور در ساختمان جدید، بخش ارتوپدی و جراحی ضربهای به ریاست آقای دکتر منصور برجیان افتتاح گردید.
شروع کار در بخش، با کارهای استخوانی و مفصلی بود و هر روز بر کمیت و کیفیت کار افزوده میگردید. به تدریج متخصصان ارتوپدی از کشورهای مختلف، در بخش شروع به کار کردند و در به ثمر رساندن بخش، نهایت سعی و کوشش را ابراز نمودند.
1- آقای دکتر غلامرضا امینیان تخصص از کشور انگلیس، شروع کار 1346
2- آقای دکتر مهدی بهشتی شیرازی تخصص از کشور انگلیس، شروع کار از مهر 1347
3- آقای دکتر اردشیر ظفری تخصص از کشور فرانسه شروع کار از مرداد 1347
4- آقای دکتر حیدر رحیمی تخصص از کشور آلمان، شروع کار از تیر 1355
5- آقای دکتر گوتبا تخصص از کشور هندوستان، شروع کار از 1356
6- آقای دکتر خالقی تخصص از کشور کانادا
در سال 1346 بخش ارتوپدی و جراحی در اصفهان به بیمارستان آیتالله کاشانی منتقل گردید.
توضیح این که قبل از فعالیت بخش در اصفهان، آقای دکتر ناصر امیر نیرومند اعمال جراحی استخوانی و مفصلی را انجام میداد و پس از افتتاح بخش، اقدام به تربیت متخصص در این زمینه نمود که مقدمات آن از سال 1353 فراهم گردید و اولین گروه دستیار در سال 1355 پذیرفته شدند.
در سال 1361 تعداد سه نفر متخصص ارتوپدی آقایان دکتر رحیمی، دکتر ظفری و دکتر ابراهیمزاده ادارهکننده بخش ارتوپدی دانشگاه بودند. در بیمارستان امین نیز بخشی به نام نقاهتگاه وجود داشت که پس از یک سال به بخش ارتوپدی فعال تبدیل گردید و مدیریت آن به عهده آقای دکتر ابراهیمزاده بود.
در زمان جنگ تحمیلی ایران و عراق، تعداد مجروحین ارتوپدی در حد بسیار بالایی بود، به گونهای که به غیر از بخش ارتوپدی که دارای 60 تخت بود، تعدادی از تختهای سایر بخشها نیز به وسیله بیماران ارتوپدی اشغال میشد. در آن زمان بخش هنوز زیر نظر گروه جراحی به ریاست آقای دکتر نجاتبخش اداره میگردید تا این که در سال 1371 بخش ارتوپدی به صورت گروهی مجزا مستقل گردید و مدیریت آن به عهده آقای دکتر سیدعلیرضا ابراهیمزاده گذاشته شد.
بین سالهای 75-1361 در حدود ده نفر متخصص ارتوپدی به استخدام گروه در آمدند.
تاکنون تعداد قابل توجهی از دستیاران آموزش دیده این دانشگاه، به عنوان متخصص در سراسر کشور مشغول خدمت هستند. در اوایل دهه 1360 این گروه بیشتر به کارهای ارتوپدی و تروماتولوژی (تصادفها) اشتغال داشت، اکنون کارهای فوق تخصصی، از جمله، اعمال جراحی ستون فقرات، زانو و دست توسط این گروه در مراکز پزشکی وابسته به دانشگاه انجام میشود.
منابع:
- راهنمای پزشکی استان اصفهان، به کوشش ملیحه سلیمانیان، مصاحبه دکتر منصور برجیان - دکتر سیدعلیرضا ابراهیمزاده ،انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 1376.
- از مکتب خانه تا دانشگاه، دکترعباس ادیب، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،1393
- دفتر مستند سازی تاریخ توسعه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 1399.