آموزش بهداشت روانی به بهورزان
برای نخستین بار در ایران بهداشت روانی به طور آزمایشی در نظام ارائه دهنده خدمات اولیه بهداشتی PHCدر شبکه بهداشت درمان شهرضا ادغام شد. بدین منظور، مراکز بهداشتی درمانی روستایی شهرضا از طریق نمونهگیری تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. برای اجرا طرح پرسنل ردههای مختلف شبکه شهرضا هر کدام به طور مستقل و از طریق کارگاههای آموزشی و با استفاده از روشهای نوین که در کارگاه آموزشی اسلام آباد پاکستان توصیه شده بود دوره های لازم را طی کردند. پس از این مرحله و تهیه مقدمات لازم طرح بهداشت روانی رسماً شروع به کار کرد.
این طرح که به عنوان نخستین طرح پیشاهنگ بهداشت روانی کشور شناخته شده است، بارها توسط سازمان بهداشت جهانی و وزیران بهداشت چندین کشور مورد بازدید قرار گرفته که مهمترین این بازدیدها در جریان گردهمایی بین کشوری در اسفند ماه 1367 و در شروع طرح بود.
یکی از دلایل ضرورت اجرای این طرح فقدان تشکیلات بهداشت روانی فراگیر در کشور، وفور اختلالات روانی، رشد سریع جمعیت، جمعیت جوان کشور و 8 سال جنگ تحمیلی و عوارض ناشی از آن بود.
موفقیت این طرح چشمگیر بود و از آن پس بهداشت روانی به عنوان اصل نهم PHC در کشور اعلام و اجرای طرح کشوری بهداشت روانی در استان های دیگر آغاز شد.
از پاییز 1367 در سه سطح شروع به آموزش های بهورزان شروع شد. در اسفند ماه 1367 یکی از بزرگترین اتفاقات بهداشت و روان و افتخارات کشوری و جهانی در اصفهان رخ داد. اینتر کانتری میتینگ سازمان WHO به مدت سه روز در تالار هشت گوش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با حضور پروفسور سارتریوس رئیس اداره بهداشت و روان سازمان بینالمللی WHO به همراه دکتر بیگ رئیس بهداشت درمان Amro برگزار شد. سارتریوس در آن جلسه پروژه ادغام شهرضا در سطح جهان استثنایی اعلام کردند.
منابع:
- مصاحبه دکتر سید مهدی حسن زاده، تیر ماه 1400
- دفتر مستندسازی تاریخ توسعه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان