دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1353 در زمان ریاست آقای دکتر معتمدی بنیانگذاری شد. آقای دکتر خامسی اولین رییس دانشکده بود و با بازدید از برخی دانشکدههای خارجی، طرح این دانشکده ریخته شد. دانشکده ابتدا به صورت دو اتاق کوچک در دانشکده پزشکی پایه ریزی و توسط آقای دکتر خامسی و آقای دکتر رحیمپور که متخصصین وقت بودند، راهاندازی شد.
در سال 1354 پذیرش دانشجو شروع شد و در محل دانشکده اقتصاد فعلی با یک سالن یک کلینیک، لابراتور کوچک ویک آمفی تاتر کوچک آغاز به کار کرد. در سال 1356 دکتر خامسی به فرصت مطالعاتی رفت و آقای دکتر احمد رستمی متخصص فیزیولوژی ریاست دانشکده را تا زمان ریاست دکتر طوسی عهدهدار شد. در سال 1357 دانشکده دندانپزشکی حدود 20 تا 25 دانشجو پذیرش داشت، در حالی که در کل کشور 5 دانشکده دندانپزشکی وجود داشت. در ابتدا کلاسها با دانشجویان پزشکی به صورت مشترک برگزار می شد. بعد از انقلاب قسمتی در بیمارستان خورشید و قسمتی در بیمارستان امین برگزار میشد. بعد ساختمان فعلی دانشکده در مجاورت دانشکده پرستاری و مامایی بهرهبرداری شد،که در ابتدا قرار بود خوابگاه دانشکده پرستاری باشد و بعد تغییر کاربری داد.
از سال 1379 آزمایشگاهی کنار دانشکده دندانپزشکی به اسم آزمایشگاه دکتر موسوی و با همت و کمک یک کمپانی خارجی احداث و مورد استفاده قرار گرفت شد. در سال 1384 طرح و نقشه ساختمان فعلی مرکز کلینیکی فعلی ریخته شد و توسط کمک مالی دکتر ترابینژاد مرکز پژوهشی احداث شد و بعد از آن پیشنهاد دو مرکز، مرکز تحقیقات ایمپلینت به همت دکتر ریسمانچیان و مرکز مواد دندانی به همت تنی چند از اعضای هیأتعلمی دانشکده دندانپزشکی ساخته و راهاندازی شد. کلنگ ساخت پژوهشکده علوم دندانپزشکی دکتر ترابینژاد همزمان با جشن چهلمین سالگرد دانشکده دندانپزشکی زده شد. این توسعه به مساحت 1500 متر در چهار طبقه 6000 متر طراحی و اجرا شد و بعد از ان مرکز ازمون دانشگاه (ساختمان سردار شهید حاج قاسم سلیمانی) طراحی و اجرا شد.
در حال حاضر دانشکده در 10 رشته تخصصی هر ساله 3 رزیدنت در هر رشته یعنی هر سال 30 نفر رزیدنت پذیرش دارد. علاوه بر آن، دانشجوی PhD هم پذیرش می شود یعنی در کل 40 نفر تحصیلات تکمیلی پذیرش می شود. در حال حاضر کارهای تحقیقاتی دندانپزشکی بر روی موش و حیوانات کوچک و بزرگ و بخصوص سگ، به خاطر شباهت دندانهای سگ با دندان انسانی و قدرت ترمیمی دندان سگ، انجام می شود وهمه کارها در اتاق عمل حیوانی و با حضور دامپزشک در دانشکده انجام میگیرد.
گروه های دانشکده
دانشکده دندانپزشکی، ابتدا فقط 5 گروه آموزشی داشت. رشتههای ارتودنسی به همت دکتر روشن و دکتر معتمدی ایجاد شد و سپس به 11 گروه آموزشی رسید. تخصصها از سال 1368 که عمده اساتید دانشکده در بورد تخصصی پذیرفته شدند شروع شد. بخش اطفال 1379، گروه ارتودنسی، از سال 1370 بخش پروتز 1380 و بخش رادیولوژی و بیماریهای دهان و دندان در سال 1384 ایحاد شدند. همچنین مجوز پذیرش دانشجوی PhD در رشته دندانپزشکی جامعهنگر و بای ریسرچ صادر شد. هر سال هر گروه 3 یا 4 پذیرش رزیدنت دارد و در حال حاضر 100 رزیدنت در دانشکده وجود دارد.
گروه اندو و ترمیمی با آقای دکتر خسروی، دکتر موسوی نسب، دکتر وکیلی، دکتر مظاهری شروع کردند ، گروه اطفال با همت خانم دکتر تهرانی و مرحوم دکتر جباری فر، آقای دکتر جعفرزاده، آقای دکتر عشقی بنیانگذاری شد، گروه جراحی با مرحوم آقای دکتر حسینزاده و آقای دکتر ضیابری، آقای دکتر پور ابراهیم و قریشیان و آقای دکتر موحدیان، دکتر حقیقت و دکتر سمندری پا گرفت.
گروه جامعهنگر توسط آقای دکتر بیرنگ و آقای دکتر جباریفر آغاز به کار کرد و بعد از آن آقای دکتر حیدری با تخصص اندو در این گروه است. خانم دکتر سید معلمی، خانم دکتر طحانی، خانم دکتر عسگری، خانم دکتر اسلامیپور و آقای دکتر فرزانه خو که پیشنهاد ایجاد و بردن یونیتهای سیار به محل ارایه خدمات را اجرا کردند که طرحی نمونه کشوری بود و بارها دروزارتخانه مورد تقدیر قرار گرفت..
گروه پاتولوژی توسط آقای دکتر جهانشاهی بنیانگذاری شد، همچنین آرشیو ایجادی ایشان در سطح کشور بینظیر است بطوریکه از حضور اساتید خارجی در این رشته بینیاز شدیم. بعد از ایشان آقای دکتر دیهیمی، آقای دکتر رضوی و خانم دکتر ترابینیا در گروه حضور داشتند.
گروه بیماریهای دهان خانم دکتر قلیانی به عنوان بنیانگذار و بعد از آن آقای دکتر حیدر خادمی، خانم دکتر گلستاننژاد، خانم دکتر خزیمه، خانم دکتر توانگر و در حاضر خانم دکتر فقهیان و خانم دکتر تابش که این گروه هم مسئولیت بیماریابی دانشکده رابه عهده دارند.
گروه رادیولوژی خانم دکتر شیخ بنیانگذار و بعد از آن خانم دکتر زمانی ناصر و خانم دکتر مهدیزاده و بعد از آن آقای دکتر حکمتیان و آقای دکتر عبدینیان و جدیداً خانم دکتر سلطانی در گروه حضور دارند.
گروه پروتزهای دندانی که گروه بزرگی است با آقای دکتر وکیلی، آقای دکتر خواجوی، آقای دکتر ثوابی، همسرشان خانم دکتر نجاتی از مشهد، خانم دکتر عبادیان، آقای دکتر مشرف، آقای دکتر باجغلی که از خارج آمدند و آقای دکتر صبوحی پا گرفته و تقریباً حدود 30 تا 40 درصد از واحدهای دانشکده با این گروه است. لابراتوار عظیمی به قیمت یک و نیم میلیون دلار که در زمان وزارت آقای دکتر ملکزاده و ریاست دانشکده آقای دکتر موسوی ایجاد شد که هنوز هم در نوع خود بینظیر است. گروه ایمپلنت دانشکده با همکاری دکتر ریسمانچیان، دکتر بنکدارچیان، دکتر گلستانه، دکتر حسینزاده، امروزه یکی از بهترین بخشهای ایمپلنت دانشگاهی را داریم. در حال حاضر فلوشیپ فک و صورت آقای دکتر یگانه برای بیمارانی که چشم آنها تخلیه شده و یا در اثر سرطان فک آنها آسیب دیده بدون توجه به مسائل مالی و بیماران مستضعف آسیب دیده را بازسازی میکنند. همچنین فلوشیپ پروتزهای دندانی که در رشته پروتز ایمپلنت، رشته پریو ایمپلنت و رشته جراحی ایمپلنت چند دوره فلوشیپ پذیرفته شده و امروزه بیماران با بیماری پیچیده در این گروه درمان میشوند.
گروه پریودنتولوژی با حضور خانم دکتر فریده امین صادقیه و آقای دکتر هدایتاله گلستانه، آقای دکتر محمد شاه ابویی، آقای دکتر بیرنگ، آقای دکتر توکلی، آقای دکتر مقاره عابد، خانم دکتر بهفرنیا و همکاران جدید خانم دکتر نقش خانم دکتر کیانی و خانم دکتر ایزدی فعال بوده است.
اتاق عمل دانشکده دندانپزشکی منحصر به فرد است. آقای دکتر کاویانی در زمانی که آقای دکتر سلطانی مدیر گروه بیهوشی بودند به دانشکده دندانپزشکی آمدند و کارهای درمانی بیماران که تحت بیهوشی انجام میگیرد کار فوق العاده و بینظیری است.
مجلات دانشکده
مجله فارسی با همت آقای دکتر جهانشاهی و در زمان ریاست دکتر بیرنگ در سال 79-78 آغاز به کار کرد. مجله انگلیسی به پیشنهاد آقای دکتر موسوی به نام "نامه پژوهش" و بعدها انگلیسی به بنام dental research Journal که پستی و بلندیهای زیادی داشت که در کمیسیون مجلات تهران رد میشد و بعد از اخذ ایندکس خارجی کمیسیون مجله را تأیید کرد و امروزه سالانه حدود 900 مقاله از خارج از کشور دارد. قبلا هر شش ماه یکبار و الان به صورت دو ماهنامه منتشر میگردد و در Scopus و PubMed ایندکس میشود و Q2 هست و در مجلات انگلیسی خاورمیانه چزو مجلات خوب است. این مجله در ایران جزء اولین و دومیهاست که با انتشارات مدنا چاپ میشود و این هم جزء مراکز تحقیقاتی است که میتواند بهتر از این هم باشد.
منابع:
- مصاحبه دکتر عباسعلی خادمی، خرداد ماه 1400
- دفتر مستند سازی تاریخ توسعه دانشگاه