بیمارستان الزهرا (س)
مركز آموزشي درماني الزهرا (س) در یکی از زیباترین و خوش آب و هواترین مناطق شهر اصفهان در مجاورت با پارک کوهستانی صفه واقع گردیده است. اولين كلنگ تأسيس اين مركز در سال 1353 زده شده وليكن تاريخ افتتاح و بهره برداري از آن سال 1372 است. در ساخت مرکز بزرگ پزشکی الزهرا (س) قرار بود تا سال 54 تمام شده و تحویل شود. زیر بنای این بیمارستان حدود 60 هزار متر مربع بود که چون بنایی با این عظمت تا آن تاریخ در ایران سابقه نداشت، پیمانکاران شایسته و توانایی را طلب میکرد. دو گروه پیمانکار در مناقصهی آن شرکت داشتند، یک گروه پیمانکاران ساختمانی و یک گروه پیمانکاران تأسیساتی. نقشههای بیمارستان هم علاوه بر مهندسین مشاور (نظام عامری- کمونه- خسروی) که تهیه کنندهی طرح و نقشه بودند، با نظارت استادان بالینی و دکتر معتمدی تهیه شد.
پیمانکار برنده مناقصه ساختمانی بهای ارزانی پیشنهاد کرد و قرار داد با پیمانکار تنظیم شد و کارهای اجرایی آغاز گردید و با سرعت هم پیشرفت کرد به گونهای که پس از حدود یک سال خاکبرداریها و اسکلت ساختمان یعنی سفت کاریها تمام شد. ولی یک باره قیمت نفت صادراتی باجهش تصاعدی بالا رفت و به تبع آن یک تورم ناگهانی در همهی قیمتها ازجمله دستمزدها و مصالح ساختمانی به وجود آمد. چون پیمانکاران در فهرست بهای پیشنهادی خود چنین تورمی را پیشبینی نکرده و سازمان برنامه هم همیشه بیشتر از یک سال بعد از پیدایش تورم ضریب اصلاحی برای فهرست بها تعیین میکرد، مقدمات ضرر دهی برای پیمانکار ساختمانی آغاز شد. توافق شد دنبالهی کار به پیمانکار دیگری واگذار شود اما این پیمانکار دوم با ورود به مرحلهی عمل به نا توانی خود پی برد و به بهانهجوئی و وقت گذرانی پرداخت. نتیجه آن که کاری که میباید تا سال 1354 به بهره برداری برسد نیمه تمام باقی ماند و سالهای طولانی متروک ماند تا سرانجام با صرف میلیاردها تومان بعد از انقلاب به اتمام رسید و مورد بهرهبرداری قرار گرفت. مبلغ قرار داد ساختمانی این 60 هزار متر مربع حدود 75 میلیون تومان و قرار داد تأسیساتی آن هم حدود 75 میلیون تومان بود، یعنی اگر مشکل تورم و پیمانکار پیش نمیآید کل کار بیمارستان با حدود 150 میلیون تومان تمام میشد.
اين بیمارستان در حال حاضر با مساحت عرصه 27 هکتار و مساحت اعيان 80000 متر مربع با برخورداری از تجهیزات پیشرفته و منحصر به فرد از قبیل MRI، سنگ شکن برون اندامی، سی تی اسکن اسپیرال، سیتیاسکن 64 اسلایس،ERCP، دستگاه مورد نیاز جراحی استریو تاکسی در بخشهای تخصصی از جمله همودیالیز، پلاسما فرز، کاشت حلزون، پیوند کلیه و ...، بخشهای فوق تخصصی از جمله بخشهای داخلی ریه، گوارش، نفرولوژی، روماتولوژی، خون و انکولوژی، بخشهای جراحی از جمله جراحی اطفال، جراحی نوزادان، جراحی فک وصورت، جراحی عروق و جراحی پلاستیک، بخشهای فوق تخصصی کودکان از جمله اعصاب، عفونی، قلب، ریه، نفرولوژی، خون و انکولوژی، گوارش، غدد و روانپزشکی در حال خدمترسانی به بیماران شريف استان اصفهان و استانهاي هم جوار است.
لازم به ذکر است اقدامات فوق تخصصی و تکنیکهای درمانی جدید مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) عبارتند از؛ استریو تاکسی، لاپاراسکوپی، آندوسکوپی اطفال، توراکوسکوپیک و مدیاس تینوسکوپی، پیوند اعضا، جراحیهای پیشرفته مغز و اعصاب و ستون فقرات، آرتروپلاستی (تعویض مفاصل)، PCNL (شکستن سنگهای کلیوی از طریق پوست)، جراحی توموهای سینوسی از طریق کرانیوفاشیال، جراحی آندوسکوپی سینوس، جراحی پیوند حلزون گوش، انجام CVS (کرایونیک ویلای سمپل)، فوتو دینامیک و پوآتراپی در درمان بیماریهای پوستی، کرایوبا اسپری و راهاندازی تیم شکاف کام است.
این بیمارستان مجهز به سیستم HIS است که با استفاده از اين سيستم كليه اطلاعات بيماران از بدو پذيرش (از جمله اقدامات انجام شده براي هر بيمار شامل درخواست دارو، آزمايش، راديولوژي، مشخصات اعمال جراحي انجام شده، هزينهها و اقلام مصرفي براي بيمار و.....) تا ترخيص بيمار به منظور ايجاد اطلاعات واقعي و طبقهبندي آن جهت تحليل و كارشناسي از نظر درماني، پزشكي و مالي ثبت ميشود.
اورژانس مركز آموزشی در مانی الزهرا (س) اصلیترین مرکز ارجاع بیماران از نقاط مختلف استان اصفهان و استانهای همجوار است. به غیر از اورژانسهای روانپزشکی، سوختگی، مسمومین و چشم در سایر موارد نیز بیماران توسط اورژانس این مرکز بررسی و در صورت نیاز، سرویس می گیرند . این مرکز قادر به پذیرش بیمار از طريق انتقال هوایی نیز است.
بیمارستان الزهرا (س) یکی از بزرگترین بیمارستانهای آموزشی و در ردیف چهار بیمارستان بزرگ آموزشی در کشور و جزء یکی از کارهای بزرگ استان اصفهان است. این بیمارستان به عنوان مرکز ریفرال استان اصفهان و همچنین استانهای همجوار محسوب می شود، به طوری که حداقل 30% مراجعین به اورژانس این بیمارستان از بیمارستانهای استانهای مجاور ارجاع شدهاند.
با توجه به گذشت زمان نسبتاً طولانی از ساخت بیمارستان الزهرا (س) توجه به مسئله فرسودگی زیرساختهای بیمارستان از اهمیت ویژهای برخوردار است، بیمارستانی که حتی یک روز قابل تعطیل نیست. بیمارستانی که بالغ بر 140 تخت ICU دارد و تا کنون سه بار اورژانس آن گسترش پیدا کرده مسلماً باید تدبیری برای توسعه و مرمت زیرساختهای آن اندیشیده میشد که این امر تحقق پیدا کرد.
سالهاست که اولویت نخست مدیریت فنی دانشگاه در بیمارستانهای تابعه، مرمت زیرساختها است که بیمارستان الزهرا (س) از این قاعده مستثنی نبوده است. در تمام بیمارستانهای استان در طول بیست و چند سال گذشته، همیشه اگر برق بیمارستان مشکل داشته است، اولویت تعمیرات برطرف کردن مشکل برق بوده است. وضعیت برق بیمارستان الزهرا(س) هم با توجه به گستره خدمات از مسایلی بود که باید به آن توجه میشد. در بیمارستان الزهرا (س) تابلوهای برق قدمتی بیش از 30 سال داشت و اصلا با تکنولوژی امروز و با میزان برق مورد نیاز متناسب نبوده و امنیت لازم را نداشت. چندین بار حوادثی اتفاق افتاد که البته به خیر گذشت و با تلاشی جمعی تمامی تابلوهای برق بیمارستان، و در حالی که بیمارستان دایر و به ارائه خدمات ادامه میداد، با کمترین وقفه تعویض گردید که البته هزینه زیادی را بر دانشگاه تحمیل کرد.
آسانسورهای بیمارستان نیز همگی تعویض گردید. آشپزخانه بیمارستان با توجه حجم استفاده روزافزون علاوه بر بیماران ارائه سرویس به دانشجویان، کارکنان، اساتید باعث شد این آشپزخانه به طور کامل تخریب و بازسازی و مجددا با بهرهگیری از فناوریهای روز مورد بهره برداری قرار گیرد.
ضمن این که بخشهای مختلف بیمارستان هم که فرسوده شده بود، مورد بازسازی قرار گرفتند. تقریبا می توان گفت، یک سوم بیمارستان ا الزهرا (س) در طول چند سال گذشته به شکل اساسی نوسازی و مرمت شده است. علاوه بر این، تصمیم دانشگاه بر این شد که بخش پیوند مغز استخوان هم، با توجه به احتیاج مشاورههای پزشکی متعدد، دایر گردد. در این راستا و با کمک سازمان مدیریت استان و تلاش جمعی مدیریت دانشگاه داشتند، کار این بخش نیز به سرانجام رسید.
بخش ام آر آی جدید و سی تی اسکن جدید هم برای بیمارستان خریداری و نصب شد و در حال حاضر بخش تصویربرداری بیمارستان وضعیت مناسیبی دارد. بخش آنژیو بیمارستان هم با مشارکت بخش خصوصی در بیمارستان ایجاد شده و همچنین در جنب بیمارستان هم یک مرکز غربالگری سرطان ایجاد گردیده است.
تأسیسات بیمارستان و تأسیسات بردوتی و حرارتی، از دیگر موارد اصلاح و بازسازی بود. با توجه به خشکسالی و کم آبی استان و فرسودگی سیستمها، چیلرهای جدید برای بیمارستان خریداری شده و برخی از چیلرهای قدینی از مدار خارج گردید، علاوه بر این که تعمیرات زیادی در بخش موتورخانه انجام شد. به جرات میتوان گفت که بیش از 50% تأسیسات بیمارستان مورد نوسازی قرار گرفته و بقیه هم در دستور کار و برنامه دانشگاه قرار دارد.