رفتن به محتوای اصلی
x

با پیگیری‌های آقای مهندس کوپایی و اخذ مجوز ساختمان‌هایی در قسمت بالایی دانشگاه، ساختمان دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی و علوم توانبخشی ساخته شد. مجوز سازمان مدیریت برای این ساختمان حدود 500/8 متر است ولی در عمل بیش از 18 هزار متر ساخته شد.

با تغییراتی که در این ساختمان داده شد. استفاده‌های بهینه‌ای از ساختمان شد. ضمن حذف استخر در نظر گرفته شده در در قسمت غربی دانشکده علوم توانبخشی و در قسمت شرقی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی علوم پزشکی تقسیم شد. همچنین با حذف رمپ سیمانی با ویلچر بزرگ سیمانی که به عنوان نماد دانشکده علوم توانبخشی در نظر گرفته شده بود، با احداث سقف در راهرو، کتابخانه مشترکی برای دو دانشکده احداث شد. همچنین قسمت پشتی ساختمان به صورت مجزا با احداث ساختمان آفرینش، ضمن بهره‌برداری اداری از این ساختمان، در قسمت بالایی راهرو سالن آمفی تأتری به نام "تالار نفیس" با ظرفیت 220 صندلی احداث شد. این تالار با چشم انداز بسیار زیبا از شهر اصفهان با بهترین امکانات ساخته شد. در این تالار با دو اتاق مجزا، امکان ترجمه همزمان وجود دارد. برنامه‌های زیادی در آن برگزار شده، ولی تا امروز همایش بین‌المللی در آن برگزار نشده است.

همچنین راهرو‌های دو طبقه پایین تر که برای تردد دانشجویان بین دو دانشکده استفاده می‌شد، ضمن احداث سقف دیگری در طبقه دوم، فضای پشت ساختمان را با تغییرات معماری ابتکارانه‌ای به مرکز آموزش مجازی دانشگاه تبدییل، تجهیز و راه اندازی شد.

فعالیت‌های مربوط به آموزش مجازی از حدود سال 81-80 در EDC آغاز شد. به این منظور کمیته‌ای با هدف آغاز آموزش‌های الکترونیک (مجازی) تشکیل شد. پروژه اجرایی تدوین و بودجه‌ای برای آن تعیین شد، تصویب پروژه و اجرایی کردن آن به دلیل برخی مشکلات پروژه عملیاتی نشد. پس از آن کارهای متفرقه‌ای در این زمینه انجام شد کمیته‌هایی در دانشگاه تشکیل و برای کسب تجربه بازدیدهایی از دانشگاه‌هایی مثل شیراز انجام شد.

در سال 1384 کار عملیاتی انجام شد، خانم دکتر بهادرانی، پایان‌نامه مقطع کارشناسی ارشد خود را با موضوع برگزاری "آموزش مجازی دوره مدلاین" برای دانشجویان پزشکی طراحی و با استفاده از نرم‌افزارهای محدود آن روز (به دلیل نداشتن LMS) برای تعداد زیادی از دانشجویان با استفاده از نرم افزار Microsoft LRN Viewer ارائه کردند. موفقیت این دوره با ارزشیابی پایانی شده، محرز شد.

از سال 1390 مدیریت مطالعات و توسعه آموزش پزشکی با استفاده از تجارب 10 ساله گذشته و همزمان با تهیه LMS برای دانشگاه، عملیاتی کلانی برای آموزش مجازی نوشته و آغاز شد. به این ترتیب مرکز آموزش مجازی را به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های EDC و همچنین برنامه توسعه آموزش مجازی در شورای دانشگاه تصویب شد.

آیین‌نامه آموزش مجازی (الکترونیک) دانشگاه برای اولین بار در شورای آموزشی دانشگاه و بعد شورای دانشگاه تصویب شد. که این آیین‌نامه بسیاری از جهت‌گیری‌ها را مشخص می‌کرد؛ از جمله نحوه احتساب حق‌التدریس اساتید، چنانچه درگیر طراحی درس‌های آموزش مجازی و ترکیبی می شدند؛ یا این که چه میزان از درس مجاز است به صورت مجازی ارائه گردد و غیره.

در سال 90 اولین درس مجازی دانشگاه، درس تنظیم خانواده که دانشجویان تمام رشته‌ها بایستی اخذ می کردند؛ به صورت مجازی ارائه شد. این کار به عنوان اولین تجربه دانشگاه در زمینه آموزش مجازی، کار بسیار مهمی بود. به علت تعداد زیاد دانشجویان به همکاری زیاد اساتید دانشکده پرستاری و مامایی نیاز بود. سال اول بیشتر از 170 نفر دانشجو و سال 91 تعداد 330 نفر دانشجو درس را به صورت مجازی و آزمون پایانی را به صورت حضوری گذراندند.

درس تنظیم خانواده با LMS Module که open source و با قابلیت‌های زیاد بود، انتخاب و ارائه شد. به دلیل عدم وجود استودیو در آن زمان برای ضبط محتوای آموزشی درس، شرکت Vista در محل کلبه یادگیری با استفاده از یک دوربین معمولی از ارائه اساتید فیلمبرداری و محتوای الکترونیک تهیه شد.

بعد از آن درس دانش خانواده و درس‌های کوچک دیگر مثل کاربرد رایانه 3 (رشته کارشناسی ارشد آموزش پزشکی) بصورت مجازی ارائه شد و به این ترتیب فضای آموزش مجازی برای اساتید هموار شد.

همزمان سایت آموزش مجازی با پنج ماژول، درس‌های رسمی (تنظیم خانواده، کاربرد رایانه و ...) توانمندی اساتید، آموزش مداوم، آموزش کارکنان و پزشک خانواده راه‌اندازی شد. همچنین ماژول‌هایی برای معاونت بهداشتی تعریف و اجرا شد.

در آنجا برای ایجاد استودیو فضای مناسبی در EDC و یا مرکز مهارت‌های بالینی موجود نبود. در 94-93 با ایده نوآورانه آقای دکتر یوسفی، در فضایی مناسب بین دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی و دانشکده علوم توانبخشی، مرکز آموزش مجازی تشکیل شد. این اقدام دقیقاً همزمان با ابلاغ بسته‌های تحول و نوآوری در آموزش بود که با استفاده از یکی از این بسته‌ها با موضوع آماده کردن بستر آموزش مجازی در دانشگاه بود، با استفاده از کمک و حمایت‌های معاون پشتیبانی وقت دانشگاه فضای استاندارد بسیار خوبی برای آموزش مجازی با بهترین تجهیزات، به عنوان مرکز آموزش مجازی تشکیل شد.

در سال 95-94 با مجوز از دبیرخانه پزشکی عمومی 17/4 از دروس با فراخوانی که به دانشکده‌ها داده شد، این امکان برای اساتید فراهم شد که با ضبط و محتوای الکترونیک جلسات تهیه به صورت مجازی ارائه شد. دانشکده‌های پرستاری و مامایی و داروسازی و برخی از دروس پزشکی عمومی وارد شدند.

این مرکز در سال 95 توسط وزریر بهداشت افتتاح و رسماً راه‌اندازی شد و راه‌اندازی آن نقطه عطفی برای آموزش مجازی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.

تا آن زمان آموزش‌های از راه دور در مرکز آموزش مداوم روی CD ارائه می‌شد. کم‌کم این آموزش‌ها به صورت آنلاین و مجازی اجرا شد و از آنجا که پزشکان در سراسر کشور از این محتوا استفاده می کردند؛ باعث ارتقای کیفیت تدریس اساتید شد. که ابتدا با مقاومت بسیار خصوصاً از طرف تولیدکنندگان CD ها مواجه شد. به این ترتیب اساتید و پزشکان شرکت کننده ضمن آشنایی با آموزش مجازی در بحث آموزش به اهمیت آن واقف شدند. همچنین برخی از این برنامه‌های آموزشی درآمدزایی زیادی برای اساتید و دانشگاه داشت.

از سال 93 با آیین‌نامه ارتقا، برای اولین بار با ارائه قسمتی از درس "تدریس بالینی" به صورت آنلاین، برنامه‌های توانمندسازی اساتید نیز به سمت آموزش مجازی رفت. در حال حاضر دوره "آموزش بالینی" به صورت مجازی برای آموزش در کل کشور در حال اجراست. همچنین "Endnote" و "مقاله نویسی" در سامانه آموزش مجازی برای استفاده اساتید موجود است.

در حال حاضر در سال 1400 به دلیل بحران کووید 19، تمامی دروس به صورت آموزش مجازی در حال اجراست. هر چند از سال 97 با LMS نوید فعالیت‌های مجازی آغاز شده بود و برخی از دروس به صورت مجازی اجرا می شد. باز هم آموزش مجازی برای اساتید و دانشجویان یک بحران بود. با شروع بحران کرونا از اواخر سال 98 کارگاه‌های آموزش مجازی در تک تک دانشکده‌ها و در EDC برگزار شد. به این ترتیب برای برگزاری دوره‌ها به صورت آموزش مجازی و ارزشیابی دوره‌های مجازی تلاش مستمر و پیوسته توسط مرکز آموزش مجازی و EDC انجام شد.

همواره دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در بحث آموزش مجازی جزء چهار دانشگاه اول قراردارد. در حال حاضر بیشتر از 2500 درس و 900 استاد و نردیک به 7000 دانشجو در سامانه نوید هستند. بیشتر از 25000 محتوا برای ارائه در سامانه نوید موجود است.

همچنین کلاس‌های آنلاین روی بستر Adobe, BBB & Sky room موجود است که از طریق قرارداد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با دانشگاه مجازی Adobe Connect روی LMS دانشگاه نشست و اساتید از طریقLMS می توانند وارد فضای Adobe شوند. آمار این کلاس‌ها قابل پایش هست.

نکته دیگر در آموزش مجازی، بحث آموزن‌های مجازی است که از سال 93 با امکانات کم در سامانه مودل یک سری آزمون‌های مجازی مثل KF گروه جراحی و اطفال و حتی آزمون آمادگی برای علوم پایه داروسازی برگزار شد که کار سختی بود. امروزه با سامانه فرادید و امکانات موجود این امر بسیار راحت برگزار می شود.

امروزه با وجود مرکز آموزش مجازی ویدئوکنفرانس و وبینارهای زیادی در حال اجرا و برگزاری است. اولین تجربه دانشگاه در این موضوع نیز با استفاده از دستگاه پلی‌کام در سال 92 برای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به همت آقای دکتر کبیری رقم خورد. این کار بسیار سخت بود، چون برای ویدئوکنفرانس یا کلاس مشترک طرف مقابل نیز باید دستگاه پلی‌کام را داشتند.

منابع:

- مصاحبه دکتر علیرضا یوسفی، مرداد ماه 1400

- مصاحبه خانم دکتر نیکو یمانی، تیر ماه 1400

- دفتر مستند سازی تاریخ توسعه