(گزارش منتشر شده در فروردین ماه 1353)
سالی که گذشت مراکز پزشکی دانشگاه با تغییر و تحولات زیادی از نظر ایجاد ساختمانهای جدید و تغییرات کلی روبرو بود که باختصار چند قسمت از این تحولات را می آوریم.
مرکز پزشکی خورشید
1- خریداری منزل و مغازه های اطراف بیمارستان به مساحت ۴۰۰۰ مترمربع که تا اول بلوار هشت بهشت خراب واطراف آن نرده گذاری گردید.
۲- ساختمان چهار طبقه ای در قسمت شرقی بیمارستان بطول وعرض ۲۹ در ۱۱ که متراژ ساختمانی آن ۳۱۹ متر مربع می باشد.
جدا سازی اورژانس مرکز پزشکی خورشید
(گزارش منتشر شده در بهمن ماه 1353)
بخش اورژانس مرکز پزشکی خورشید از محل کلینیک ویژه جدا و به ساختمان جنوبی این مرکز انتقال یافت. هفته گذشته اطلاع حاصل کردیم که اورژانس مرکز پزشکی خورشید که متصل به بخش کلينيك ويژه بود به ساختمان جنوبی این مرکز انتقال یافته است. بازدیدی داشتیم از ساختمان جدید بخش اورژانس مرکز پزشکی خورشید. در این بخش نظم و ترتیب خاصی جلوه گر بود و بر خلاف همیشه که بخش اورژانس تخت خالی نداشت و سروصدای بیمار به گوش میرسید، دیدیم که نظم و آرامش خاصی حکمفرماست.
با توجه به اینکه شنیده بودیم در پذیرش و بستری شدن بیمارانی که بخش اورژانس مرکز پزشکی خودشید مراجعه می نمایند تغییرات اساسی و چشم گیری صورت گرفته، برای کسب اطلاع بیشتر از چگونگی نحوه کار و کوشش هائی که برای حصول به این هدف منظور گردیده است نشستی داشتیم با آقای دکتر قدسی مدیر خدمات و خانم صفری منیفی پرستار وارتوش محبتیان بهیار بخش اورژانس مرکز پزشکی خورشید. دکتر قدسی تغییر و تحولات اورژانس را نتیجه و توجه خاص آقای دکتر خامسی رئیس بیمارستان و تلاش و فعالیت مستمر پرستار و بهیار بخش میداند.
در نشست ما با افراد مذکور گفته شد در حال حاضر هر روز صبح تخت های خالی بیمارستان کنترل می شود و حق تقدم به پذیرش بیماران بستری در اورژانس داده شده است و از بستری کردن بیماران بطور مستقیم مگر آنکه جنبه آموزشی داشته باشد و استادی این جنبه را تائید کند خود داری بعمل می آید. مدیر خدمات مرکز پزشکی خورشید می گفت پرستار بخش اورژانس هرروز صبح پس از کنترل تخت های بیمارستان تعداد بیماران بستری در بخش اورژانس وهمچنین تعداد تخت های خالی بیمارستان را به اینجانب گزارش می دهد. ما پس از آنکه ظرفیت تخت های خالی بخشهای مختلف مرکز را تکمیل کردیم، با دیگر مراکز پزشکی وابسته به دانشگاه بخصوص بخش اطفال مرکز پزشکی فيض تماس حاصل می نمائیم و پس از آگاهی از تعداد تخت های خالی مراکز مختلف بیماران بستری را به آن مراکز انتقال خواهیم داد.
نکته جالب توجه اینکه در مرکز پزشکی خورشید از این پس روز های تعطيل هم بیماران به بخش انتقال می یابند و نرس بخش پس از تکمیل کار های مقدماتی پذیرش پرونده را جهت امضاء رئیس خدمات آماده می سازد و رئیس خدمات بیمارستان برای انجام این امور روزهای تعطیل نیز در بیمارستان سر کشی خواهدداشت. در بازدیدمان از مرکز پزشکی خورشید همکاری لابراتوار و بخش رادیوگرافی و تلاش همه جانبه اسيستان و انترن کشيك نظرمان را جلب کرد و وجود داروهای مورد لزوم در قفسه های بخش اورژانس چشمگیر بود.
مرکز پزشکی خورشید از صفر تا بی نهایت
(گزارش منتشر شده در تیر ماه سال 1354)
موقعی که بیمارستان خورشید به آموزشگاه عالی بهداری اصفهان تحویل داده شد ساختمان آن عبارت از چند اطاق خشت و گلی در قسمت شمالی و غربی بوده و در ورودی آن در کوچه مقابل دبیرستان ادب قرار داشت. در سال ۱۳۲۷ با کمک و مساعدت دانشگاه تهران که در آن موقع آموزشگاه عالی بهداری اصفهان به آن وابستگی داشت، نقشه ساختمان قسمت اصلی فعلی بیمارستان تهیه و برنده مناقصه شرکت ایران و سوئیس گردید که با کندی بسیار زیاد بالاخره آنرا باتمام رسانیده و در سال ۱۳۳۹ در زمان ریاست دانشگاهی مرحوم دکتر مهدی نامدار رسما شروع بکار نمود.
در سال ۱۳۲۸ آقای دکتر حکمی رئیس و مؤسس آموزشگاه عالی بهداری اصفهان با کمک مردم خیر و نیکخواه ساختمانی که فعلا در وسط بیمارستان است و نمای آجری دارد بنا نمودند که چندین سال محل منحصر بفرد درمان بیماران بیمارستان خورشید می بود. ضمنا یکی از خانه های مجاور بیمارستان را نیز خریداری و پس از تخریب آن مدخل بیمارستان را که سابقا در کوچه بود در خیابان استانداری باز نمودند. از تاریخ ۲۵ مردادماه ۱۳۲۶ که بیمارستان خورشید به آموزشگاه عالی بهداری و سپس به دانشکده پزشکی و دانشگاه اصفهان واگذار گردید، مستقیما تحت نظر رئیس آموزشگاه و رئیس دانشکده و یا رئیس اداره امور بیمارستانهای دانشکده پزشکی اداره می شده است. در سال ۱۳۴۸ آقای دکترعلی نواب به ریاست این بیمارستان برگزیده شدند و تا آخر تیر 1350 در این سمت باقی ماند.
- ساختمان اصلی که قسمت اعظم آن در چهار طبقه بنا شده و بخشهای رادیولوژی، آزمایشگاه دو بخش دیگری که اخیرا برای بیماران داخلی نوسازی شده و بخش اختصاصی و کلینیک ویژه و درمانگاه عمومی هستند.
- ساختمان خشت و گلی دوطبقه وسط بیمارستان که دارای دیوار آجری و در قسمت جنوبی دارای نمای آجری وایوانی با ستونهای سنگی قدیمی فعلا قسمت اداری در طبقه پایین و خوابگاه دستیاران و کارورزان در طبقه فوقانی می باشد که اخيرا بعلت خرابی این ساختمان قسمت شرقی آن با نظر مهندسين اداره ساختمان دانشگاه طی صورتجلسه ای تخریب گردید.
- ساختمان جنوبی دو طبقه که اختصاص به بیماران اطفال و عفونی دارد و با کمک مالی شرکت ملی نفت ایران زیر نظر آقای مهندس عبدالحسين ملك التجار بنا گردیده است.
اخيرا با طرح نوسازی مرکز پزشکی خورشید و تخصصی نمودن مراکز پزشکی، بخشهای جراحی بیمارستان خورشید در مرکز پزشکی ثريا متمرکز و این بیمارستان فعلا دارای بخشهای اطفال، عفونی و خصوصی می باشد و بخش اختصاصی آن در خردادماه ۱۳۵۱ افتتاح گردید. در سال ۱۳۴۴ در زمانی که آقای دکتر نفیسی ریاست دانشکده پزشکی را عهده داربودند، به همت آقای دکتر منوچهر اقبال مدير عامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی نفت ساختمان جنوبی بیمارستان خورشید در دو طبقه برای بخشهای عفونی و اطفال بنا گردید.
در سال ۱۳۴۹ بر حسب دستور آقای دکتر قاسم معتمدی ریاست دانشگاه در شمال غربی بیمارستان يك ساختمان برای کلینیک ویژه دانشگاه اصفهان به طرز بسیار آبرومندی بنا و تجهیز گردید که در این کلينيك از بیماران متمکن که مایل نیستند در درمانگاههای عمومی معاینه شوند درمان بعمل می آید و از تاریخ 15ر12ر۴۹ رسما شروع بکار نمود. و همچنین بخش اطفال نوسازی و ارتباط صحیح اتاق ها از نظر پرستاری و تخلیه و سایر اقدامات لازم دیگر انجام گرفت.
در دیدار از مرکز پزشکی خورشید آقای دکتر عبداله قدسی سرپرست مرکز ما را همراهی کرد تا بهتر با زوایای مرکزی که يك زمان از اتاقکی کوچک کارش را آغاز نمود و امروز در زمره مجهز ترین بیمارستانهای شهرمان قرار دارد پی ببریم. در مرکز پزشکی خورشید دو بخش داخلی و يك بخش عفوني و يك بخش اطفال که می توان آن را مرکز آموزش طب اطفال دانشگاه نامید و يك بخش ویژه قرار دارد. در هر کدام این بخشها مبرزترین اساتید علم پزشکی را می توان دید واز عالی ترین امکانات می توان دیدار داشت.
آزمایشگاه قلب و عروق دانشکده پزشکی در مرکز پزشکی خورشید واقع شد. این سرویس مجهز به دستگاههای مختلف الکتروکاردیوگرافی- فتوکاردیوگرافی - رسم منحنی های نبض شریانی و وریدی و فشارهای مختلف شریانی و وریدی و داخل حفره های قلبی بوده بعلاوه دارای دستگاههای مراقبت قلبی مخصوص بوده که هر کدام مجهز به اسیلوسکوپ - رکوردر - پیس میکر۔ دفیبریلاتور و دستگاه خبر دهنده در موارد ضروری و اختلال کار و ریتم قلب می باشد. ضمنا وسایل ابتدائی کاتتریسم و آنژیو گرافی قلب چپ و راست در این مرکز ضروری انجام گرفته و اخيرا وسايل كامل کاتتریسم و آنژیوگرافی خریداری گردید که در یکی از اتاق های بزرگ این سرویس نصب میگردد.
در این آزمایشگاه قلبی پرونده بایگانی از سال ۳۷ تاکنون بطور مرتب وجود داشته و بالغ بر ۱۹۰۰۰ پرونده بیمار قلبی بطور سری موجود است و نظم و ترتیب انجام آزمایشات این سرویس و پرونده های کامل بایگانی شده بسیار جالب و چشمگیر میباشد. ضمنا حمل و نصب دستگاههای ccu (دستگاههای مراقبت بیماران کرونری) تعیین و تجهیز وسائل آن در شرف اقدام است. در جوار آن قسمت ای، ای، جی (نوار مغز) قرار دارد که در نوع خود يك آزمایشگاه مجهز می باشد.
بخش کلینیک ویژه این مرکز با ۳۰ تخت و ۱۹ اتاق معاینه در درمانگاه آن بیماران مختلف را پذیر است در این بخش علاوه بر اتاقهای ۳ تا ۵ تختی به اتاق يك تخته و يك اتاق اطفال خصوصی دارد.
در طبقه تحتانی بخش ویژه آزمایشگاه های بیوشیمی و قسمت رادیولوژی قرار دارد و به قرار اطلاع در آینده نزدیک دستگاه اتوآنالایزر که می توان حداقل یا چند C.C خون چند آزمایش را در زمانی کوتاه انجام داد در این قسمت به کار گرفته خواهد شد. قسمت رادیولوژی که علاوه بر انجام امور مربوط به مرکز پزشکی خورشید مراجعین مرکز پزشکی امین و مرکز بهداشت دانشجویان را هم می پذیرد روزانه گروه کثیری مراجعه کننده دارد و يك بخش آموزشی تکامل یافته است و تشکیل کنفرانسهای هفتگی برای آموزش رادیولوژی در زمره برنامه های دائمی آن بوده و هست و آزمایشگاه بیوشیمی آن روزانه بیش از ۱۵۰ کار آزمایشی دارد و با کادر خبره خود توانسته در گروه بهترینها قرار گیرد.
هنگام دیدار از مرکز پزشکی خورشید نکاتی جالب توجه نظرمان را به خود جلب کرد و در این مورد باید تشکیل جلساتی با شرکت رزیدنتها و انترنها را نام برد. در این جلسات افراد آزادانه مشکلات کار خود را مطرح می کنند و با انتقادات سازنده خود مسئولین امر را رهنمون باشند. استادان با رغبت خاصی شنوای انتقادات هستند و خود نیز اگر مشکلی در کارشان هست مطرح می سازند و بدینسان در دنیای صمیمیت و صفا به رفع مسائل و مشکلات خود می پردازند.
دیگر آنکه نحوه پذیرش بیمار در مرکز خورشید طبق يك برنامه منظم و حساب شده ای است که در نتیجه يك مدیریت صحیح بدست آمده. بر مبنای بیان سرپرست مرکز خورشید، در این مرکز سفارشات پذیرفته نمی شود و دیگر نمی توان مستقیما بیماری را در بخش بستری کرد بلکه این کار می بایست از طریق اورژانس انجام گیرد و با احتساب نوبت و حق تقدم از نظر نوع بیماری جامه عمل بپوشد. در بخش اورژانس این مرکز يك بيمار را بیش از ۲۴ ساعت نگاه نمی دارند و سپس راهی بخش می سازند و اگر در بخش های مربوط تختی خالی نبود از یک مرکز پزشکی دیگر برای بستری شدن بیمار كمك می گیرند.
دیگر آنکه امور تغذیه ای مرکز خورشید زیر نظر يك متخصص تغذیه انجام می گیرد و این فرد در کلیه مراحل وضع تغذیه را زیر نظر دارد. و در مرکز پزشکی خورشید، از پاویون اساتید نیز دیدار نمودیم. در این قسمت يك تریای بسیار مجهز و اتاقهای اساتید جلوه ای خاص داشت. سالن کنفرانس مرکز خورشید با ظرفیت بیش از ۲۰۰ نفر و مجهز با وسایل سمعی و بصری و غیره در نوع خود يك سالن کنفرانس عالی است. در دیدار يك ساعته از مرکز پزشکی خورشید کادر جوان پرستاری و بهیاری آن نیز جلوه ای خاص داشت و فارغ التحصیلان پرستاری و بهیاری و دانشجویان با هماهنگی و اتحاد خاص حکایت از صفا و صمیمیت داشتند و تلاش همه جانبه آنها برای بهتر انجام دادن وظیفه خطیری است که به عهده دارند. در خاتمه بجاست که از خدمات آقای دکتر خامسی نیز در این مرکز یاد کنیم که تغییرات زیر در زمان ایشان انجام پذیرفته است.
- تکمیل ساختمان نیمه تمام فعلی شمال شرقی بیمارستان خورشید که در آن ساختمان سالن کنفرانس - کافه تریا - کتابخانه - اتاق استادان و کلاسهای درس و رادیولوژی قرار دارد.
- رده کشی و چمن کاری و گلکاری محوطه بیمارستان پس از عزیمت منازل و مغازه های خریداری شد.
- پیشنهاد به دانشکده پزشکی و موافقت دانشکده پزشکی در مورد تکمیل مرکز مراقبتهای قبلی و تجهیزات مدرن آزمایشگاهی
- تعمیر و تجهیز درمانگاه مرکز پزشکی خورشید بطوریکه عمومی و برای کلینیک ویژه عصرها قابل استفاده است.
مراکز پزشکی دانشگاه در سالی که گذشت
(گزارش منتشر شده در شهریور ماه 1355)
در مصاحبه یی که با آقای ایرج یزدانی رئیس اداره امور بیمارستان ها در مورد کار کرد مراکز پزشکی دانشگاه در سال تحصیلی گذشته بعمل آوردیم گفته شد مراکز پزشکی دانشگاه اصفهان در سال 1355 با در اختیار داشتن ۹۲۵ تختخواب بيمارستانی جمعا حدود ۳۰۰۰۰۰ بیمار سرپایی را معالجه کرده ، ۲۰۰۰۰ بیمار را بستری نموده و ۱۰۰۰۰ مورد عمل جراحی داشته است و روزانه بطور متوسط يماران بستری ۵۴ نفر بوده است.
مرکز پزشکی خورشید
كلينيك ویژه این مرکز یکی از پرکارترین واحد هایی است که در خدمت مردم شهر می باشد. روزانه بیش از ۲۵۰ بیمار برای استفاده از سرویس های تخصصی پزشکی باین واحد مراجعه می نمایند. برنامه توسعه برای این مرکز در نظر گرفته شده و ۳۵ متخصص درمان می نمایند. بزودی ساختمان جدیدی در ضلع غربی این مرکز شروع خواهد شد و رختشويخانه و آشپزخانه این مرکز توسعه می یابد. در سال قبل دستگاه اتو آنالیزر آن مورد بهره برداری قرار گرفت.
سرویس مراقبت از بیماران قلبی و قسمت کا تريزاسيون و دستگاه های کلیه مصنوعی در این واحد آماده بهره برداری قرار خواهد گرفت و مشغول نصب این دستگاه ها می باشند.
مرکز پزشکی خورشید بسوی توسعه گام برمیدارد
(گزارش منتشر شده در مهرماه 1357)
در طول یکسال و نیم گذشته و در اکثر گفت و گوها و سخنرانی های دانشگاهی، رئیس دانشگاه لزوم ایجاد ارتباط هر چه بیشتر دانشگاه با جامعه را مورد تأکید قرار داده و از مردمی شدن دانشگاه سخن گفته اند. در بررسی عوامل اصلی ایجاد این ارتباط اگر تقدم و تأخر را در نظر بگیریم، در بدو امر این حقیقت جلوه گر خواهد شد که مراکز پزشکی وابسته دانشگاه در صدر عواملی است که ارتباط بین دانشگاه و مردم را بیش از پیش گسترش می بخشد و با نتایجی که این ارتباط در بر دارد موجب استحکام هرچه بيشتر آن می گردد. نشریه اخبار دانشگاه در نظر دارد که با توجه به اندیشه مدیریت دانشگاهی در جهت ارتباط دانشگاه و مردم به بررسی بجزئیات گوناگون این مسئله بپردازد و ابعاد اصلی این ارتباطات انسانی را معرفی کند.
اولین دیدار را از مرکز پزشکی خورشید که یکی از قدیمی ترین بیمارستانهای شهرمان می باشد و در ماه های اخیر با گامهای سریعی به سوی تکامل پیش می رود آغاز نمودیم. در بیمارستان قبل از هر چیز تحرك خاص و تلاش بی سابقه ای در کلیه زمینه ها به چشم می خورد. از يك سو بخش های جدید التأسپس آن در حال تجهیز است و از سوئی، در بخش های قدیمی با تجهیزات مدرن برای درمان بیمار کوشش خاص مبذول می گردد. پزشك و پرستار و کادر اداری و دیگر افراد همه دست در دست هم داده اند و در محیطی سراپا صمیمیت به سوی تکامل گام برمیدارند. این تلاش خستگی ناپذیر نوید از آینده درخشان بیمارستانی میدهد که اینك در يك محدوده كوچك درو نی پردارد. دکتر امیر آتش رئیس مرکزپزشکی خورشید در نشست کوتاهی که با او داشتیم از حجم کار سخن می گفت، از برنامه های آینده و از صمیمیت خاص پرسنل بیمارستان. دکتر آتش اعتقاد داشت که کار در بیمارستان برای آنها که به انسان ارج می نهند و زندگی انسانها را همچون زندگی خود دوست میدارند هیچگاه خستگی بدنبال نخواهد داشت بلکه شوق کار را افزونی می بخشد.
دکتر آتش گفت: از چندی قبل طرح ایجاد بخش های جدیدی همچون پخش اعصاب روانی ویژه و غیره در این مرکز را به مرحله اجرا در آوریم و خوشحالیم که در مدت زمانی کم این بخش ها آماده بهره برداری گردیده است. رئیس مرکز پزشکی خورشید نقش آموزش عملی در علم پزشکی را مطرح می سازد و می گوید : در هر رشته ای مخصوصأ رشته پزشکی باید آموزش بصورت بالینی باشد تا دانشجو بتواند ضمن عمل، با چگونگی درمان آشنا گردد. این آموزش در مراکز پزشکی صورت می گیرد و اینجاست که لزوم تجهیز هر چه بیشتر این مراکز به صورت يك ضرورت تام جلوه گر می شود.
دکتر آتش می گوید :
وفتی بیمارستان مجهز باشد، وقتی کمبود پرسنل احساس نگردد و خلاصه وقتی در راه مدرنیزه کردن بیمارستان کوتاهی نشود علاوه بر آنکه پزشك و پرستار از محیط کار خود خشنودند، استاد و دانشجو به نحو احسن کار خود را انجام می دهند و بیمار نیز در زمانی کوتاه درمان می پذیرد وهمه نقش های بیمارستانی به نحو احسن ایفا می گردد.
برای درك چگونگی ایفای این نقش در مرکز پزشکی خورشید بد نیست اندك شناسائی از این مرکز را با اشاره ای به تاریچه آن داشته باشیم. این آشنائی را در گفت و گو با آقای فضل اله اکبری معاون بیمارستان به دست آوردیم که با هم می خوانیم.
مرکز پزشکی خورشید که قبلا بنام شفاخانه خورشید و مدتی هم بنام بیمارستان های کمانی و مقاربتی و با کمانی و زهروی موسوم بود در ابتدای جنگ بين الملل اول بنام حاج آقانوراله نجفی تأسیس گردیده است. ابتدا قطعه زمینی که باغ آلبالویی نامیده میشد خریداری و سپس با كمك جمعی از خیرین اصفهان چند اطاق در يك طبقه خشتی در قسمت شمالی و شرقی آن بنا گردیده و نام شفاخانه خورشید بر آن نهاده شد. علت انتخاب خورشید بدین علت است که در حوالی بيمارستان در زمان صفویه باغ باعمارتی بنام خورشید موجود بود و باضافه، با اسم بانی آن نورالله نیز مناسب بوده است. مدیریت شفاخانه قبلا بوسيله رئیس بهداری بود. در سال ۱۳۰۹ که بیمارستان تا آن زمان جزو موقوفه ورثه حاج آقا - نورالله نجفی بود به بلدیه اصفهان منتقل شد. بعد از سال ۱۳۰۶ تا ۱۳۱۰ ریاست بیمارستان باد کتررضا قلی خان امیر نبرومند بود و بعد دکتر مهدی فیلسوف ودکتر اجیرفی و متعاقب آن دکتر سیدحسن پر علائی، دکتر حکمی، دکتر سید حسن بهادری، دکتر عماد حکمت، د کثر آذر نوش و دکتر اوژند بود. در سال ۱۳۲۷ ساختمان اصلی بیمارستان با كمك دانشگاه اصفهان تهیه و در زمان ریاست دانشگاهی مرحوم دکتر نامدار بسال ۱۳۳۹ مورد بهره برداری قرار گرفت. دکتر ناصر امیر نیرومند مدتی ریاست بیمارستان را عهده داشت در سال ۱۳۷۸ ریاست بیمارستان به آقای دکتر علی نواب و بعدا هم مدتی آقایان دکتر برومند، دکتر خامسی دکتر هویدا، دکتر قدسی، دکتر میر علائی، دکتر موحدیان، ریاست بیمارستان را بعهده داشتند. در سال ۱۳۷۴ ساختمان کلینیک ویژه این مرکز تجهیز و مورد استفاده قرار گرفت. در سال ۱۳۵۱ متجاوز از ده میلیون ریال جهت توسعه آن در نظر گرفته شد و تا امروز این بیمارستان مرتبا در حال توسعه و نوسازی میباشد. در حال حاضر آزمایشگاه مجهز قلب دستگاه اتو انالیزر و دستگاه دیالیز در این بیمارستان در خدمت بیماران میباشد.
ظرفیت این بیمارستان حداکثر به دویست تختخواب و شامل بخشهای داخلی، اعصاب و روانی و خصوصی خواهد بود. ریاست فعلی بیمارستان با آقای دکتر امیر آتش میباشد.
پرسنل
در حال حاضر در مرکز مذکور فقط ۲۳۰ نفر کارمند و کارگر در قسمت های اداری، فنی پرستاری و خدمات مشغول کار میباشند که علاوه بررقم فوق ۱۶ متخصص، يك راديو لوگ، يك نفر داروساز و يك نفر متخصص علوم آزمایشگاهی مشغول کار میباشند. سازمان مصوب مرکز پزشکی خورشید بر اساس يك بيمارستان ۲۰۰ تختخوابی است که فعلا دارای ۸۸ تخت داخلی ۴ تخت مراقبت قبلی ۱۶ تخت اعصاب می باشد.
افتتاح بخشهای روانی، خصوصی و توسعه بخش اعصاب ظرفيت بيمارستان را به حداکثر ۱۸۰ می رساند که با اضافه کردن تختهای ورژانس ظرفیت نهائی بیمارستان به ۲۰ بالغ خواهد شد. كلينيك ویژه در برنامه فعلی پزشکان تمام وقت، ۲۱ نفر در تخصصهای مختلف شغول انجام وظیفه می باشند.
بیمارستان دارای ۸۰ پرستار، بهیار و كمك بهیار می باهد. پخش رادیولوژی با پزشکان متخصص تکنسین های کار آزموده دارای دو دستگاه رادیوگرافی است و در حال حاضر احتياجات بیمارستان تا ظرفیت ۲۰۰ تختخواب را تأمین مینماید. کار کردسالیانه مربوط به سال گذشته ۱۱۸۸۳ مورد رادیولوژی بوده است.
آزمایشگاه
آزمایشگاه بیمارستان دارای يك دستگاه اتوآنا لیزر 6 کاناله با ظرفیت 40 آزمایش است که بعد از يك دقيقه پاسخ خواهد داد و علاوه بر آن قسمتهای بیوشیمی، میکرو بشناسی، سرم شناسی، هماتولوژی و انگل شناسی نمونه برداری و پاتولوژی در این بخش وجود دارد.
دکتر سهامی رئیس آزمایشگاه می گوید؛ کار آزمایشگاهی ما دارای دو فرم است و کارهای روزانه در بخش های مختلف برای بیماران بستری و سرپائی که از ساعت ۸ صبح تا ۲ بعدازظهر می باشد. سرویس عصر از ۲ تا ۸ بعد از ظهر و سرویس ۸ شب تا صبح که بیشتر چند اورژانس دارد و با آزمایشات فوری از بیماران بستری را بعمل می آورد و روزانه حداقل حدود ۳۰۰ کار آزمایشگاهی انجام می شود.
بخش داخلی مرکز پزشکی خورشید متشکل از بخش داخلی، عفونی، قلب وتوجهات قلبی، دیالیز، پوست، اعصاب و روانی است که توضیح هر کدامین از اینها بحث را به درازا می کشاند. با اندك توضیحی با تجهیزات مدرن این بخش آشنا می شویم.
بخش قلب وریه و عروق
آقای دکتر محمد فرهاد سرپرست این بخش به اتفاق آقایان دکتر ابراهیمی، دکتر شعله ور، دکتر بلوریان و دکتر شیرانی از خصوصیات بخش مزبورسخن می گویند. از بایگانی بخش آغاز می کنیم که دارای ۳۲۵۵۷ پرونده بیماران قلبی است پرونده هائی از سال ۱۳۳۷ تا کنون که سابقه، علائم، تشخیص و تغییرات حال بیمار در هر پرونده قید شده است و می توان گفت لااقل کمتر بایگانی طبی بدینصورت وجود دارد.
اطاق مراقبت بیماران قلبی
اطاق CCU یا اطاق مراقبت بيماران قلبی که از سال قبل در مرکز پزشکی خورشید با چهار تخت مجهز به دستگاههای رسم تغییرات الکترو کاردیوگرافی، فشار خون، تعداد ضربانات قلب و تغییرات آن و يك دستگاه مرکزی است که کلیه تغییرات بیماران به این دستگاه منتقل و پزشك و پرستار می توانند در آن واحد کلیه تغییرات در روی این دستگاه مرکزی را بیینند. ضمنا هر گونه اختلالی که بیمار اعم از تغییرات فشار خون، تغییرات ريتم و غیره بوجود آید بلافاصله دستگاه اطلاع دهنده باصدای مخصوص پرستار و پزدك مشغول را مطلع می سازد. در این اطاق ضربان ساز (پیس میکر) و دستگاه شوك قلبی برای موارد ضروری موجود است.
اطاق سنداژ قلبی ( کاتتریسم و آنژیوگرافی قلب وریه وعروق)
این اطاق از یکسال پیش شروع به کار نموده و تا کنون ۱۴۰ مورد سنداژ قلب راست، قلب چپ، عروق کرولر، عروق مغز و عروق محیطی در این قسمت انجام گرفته و به دستگاه فیلمبرداری و ضبط نوار در ضمن کار مجهز می باشد و برای تشخیص بیماران قلبی، برای عمل جراحی جهت تشخیص قطعی از لحاظ ضایعات در پچه، ضایعات عروق قلبی و بیماریهای مادرزادی قلبی عروق مغز، عروق محیطی و عروق کلیه به کار می رود و با تزریق ماده حاجب در هر يك از قسمت های قلب و عروق و کليه و مغز و سایر عروق محیطی و تشخیص قطعی ملم و مبنی جراحی قلب و سایر ضایعات شخص را می سازد.
آزمایشگاه ریوی
قسمت آزمایشگاه ریوی آزمایشهای مربوط به فونکسیون ریه را تعیین نموده و مبنی بررسی بیماران مختلف ریوی و قلبی می باشد و در ضمن از وسائل ( I.P.P.B ) كمك تنفس جهت درمان عده ای از بیماران ریوی و قلبی استفاده می شود. با وسایل موجود می توان قسمتی از فیزیولوژی ریوی را مطالعه و مورد بررسی قرار داد. علاوه بر قسمتهای فوق دستگاههای الکتروکاردیوگرافی وفوتوکاردیوگرافی ( رسم صداها و سوفلهای قلبی ) ورسم منحنی های مختلف قلب و تغییرات فشار داخلی قلبی و عروق مشغول کار بوده و کلیه تغییرات همودینامیك ضمن کار را رسم، که بعدا مورد بحث قرار می گیرد.
علاوه بر آن دستگاه ارگومتر یا دستگاه تست فعالیت که در مورد بیمارانی بکار میرود که ضایعات قلبی ضمن استراحت نداشته و با فعالیت نمایان می گردد که بوسیله این دستگاه تعیین نوع ضایعه امکان دارد و مخصوصا ضایعات عروق کرونر قلب معلوم می گردد.
در مرکز پزشکی خورشید دستگاه الكتروانسفالوگرافی در بخش اعصاب وجود دارد که با رسم تغیرات منحی برای تشخیص بیماریهای مختلف مغزی زیر نظر متخصصان به کار گرفته شده و ضمنا متخصصان روانپزشکی با روانکاوی گروهی درمان بیماران روانی و اعصاب را پیگیری می نمایند و تشکیل جلسات روانکاوی این مرکز در نوع خود بی سابقه است.
بخش دیالیز
قسمت همودیالیز مرکز پزشکی خورشید در حدود یکسال قبل با ۳ دستگاه کلیه مصنوعی آغا کار نمود و در این مدت توانسته است خدمات قابل ملاحظه ای در سطح استان جهت بیماران کلیوی انجم دهد، زیرا قبلا بيمارانی که از ناراحتی کلیوی رنج میبردند همیشه مجبور بودند با تحمل هزینه های سنگین برای درمان به تهران عزیمت نمایند. با این دستگاه نه تنها بیماران کلیوی تحت درمان قرار می گیرند، بلکه مورد استفاده آنها که بطور ناگهانی دچار ناراحتی کليوى حاد می گردند و یا در مورد مسمومیت های حاد، تصادفات، سوختگی و ناراحتی های پس از زایمان بکار گرفته میشود.
بیمار کلیوی حداقل می بایست در هفته ۲ بار از کلیه مصنوعی استفاده نماید. با توجه به تعداد زیاد بیماران کلیه، مرکز پزشکی خورشید از سال گذشته تا بحال با دستگاه کلیه مصنوعی در بخش دیا لیزی زیر نظر آقای دکتر علی صادقی دانشیار دانشکده پزشکی و آقای دکتر منوچهر غروی خدمات ارزنده به بیماران نموده است.
کتابخانه
کتابخانه مرکز پزشکی خورشید با ۱۳۱۸ جلد کتاب پزشکی در رشته های مختلف، ۳۲۰ جلد پایان نامه پزشکان عمومی و تخصصی، ۴۷ جلد کتاب رفرانس پزشکی،۱۰ مجله ساليانه ۱۶۱ مجله اهدائی رادیولوژی،۱۴۰ مجله مورد تخصص های پزشکی داخلی، ۶۵ الی ۷۰ مجله انگلیسی و فرانسه و ۵ مجله به زبان فارسی ماهیانه صدها مراجعه دارد و یکی از کتابخانه های خوب دانشگاهی است.
در بیمارستان خورشید از داروخانه، مهد کودك، تأسیسات حرارتی، مرکز استرليزاسيون، سرویس تغذیه نیز بازدید داشتیم که با اشاره ای به مهد كودك، بحث پیرامون این مر کزرا خاتمه می بخشیم. مهد كودك مرکز پزشکی خورشید که اولین مهد کودك دانشگاهی است بر اساس نیاز کادر پرستاری بیمارستان و با تلاش خانم نوروزی مدیر خدمات پرستاری مرکز خورشید بنیادگرفت، و اينك در زمره یکی از مهدكودك های مجهزی است که موجبات رفاه کارکنان بیمارستان از جهت وضع کودکانشان را فراهم ساخته و گفته می شود در آینده بیش از پیش گسترش می یابد. این مهد کودک هم اکنون مورد استفاده کارکنان دبیرخانه دانشگاه وسایر مراکز پزشکی نیز قرار گرفته است.
منابع:
- گزارشهای منتشر شده در نشریه "اخبار دانشگاه اصفهان" سالهای 1353 تا 1355
- گروه تاریخ چند رسانه ای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان